in

Wat is het juiste bureau voor jouw thuiswerkplek?  

Hybride werken is steeds meer ‘in’ aan het raken. Het is helemaal niet raar meer om elke week deels thuis te werken.

Maar dat betekent wel dat je ook thuis een fijne werkplek moet hebben die ergonomisch verantwoord is, zodat je er lang kunt werken zonder vervelende lichamelijke klachten te ontwikkelen die je het leven zuur maken. Eén onmisbaar item voor je thuiswerkplek is natuurlijk je bureau. Maar ga je een nieuw bureau kopen, al dan niet met hulp van je baas, wat voor type bureau is dan de juiste keuze voor jouw thuiswerkplek? We bespreken drie verschillende opties.

Zit/sta-bureau

De nieuwste trend is het zit/sta-bureau. Dit omdat steeds meer mensen er de voorkeur aan geven om op z’n minst een deel van de dag staand te werken. De hele dag zitten is immers niet goed voor je, en staan is een actievere houding. Maar de hele dag staan is ook niet goed voor je, dus is het prettig als je kunt afwisselen tussen staand en zittend werken. Dat kan als je investeert in een zit/sta-bureau, dat in die mate in hoogte verstelbaar is dat je er zowel staand als zittend aan kunt werken. Dat zijn dan ook wel meteen de duurste bureaus, waarbij je er óók rekening mee moet houden dat je ook daadwerkelijk thuis de ruimte hebt om de hoogte in te gaan en dat de kabels van je apparatuur het hoogteverschil toelaten.

In hoogte verstelbaar zitbureau

Heb je niet de behoefte om staand te werken of niet het budget om te investeren in een duur zit/sta-bureau? Dan is het beste alternatief een zitbureau dat wel in hoogste verstelbaar is, zodat je het bureaublad op verschillende hoogtes kunt plaatsen. Dat is praktisch omdat het voor een goede, ergonomisch verantwoorde zithouding belangrijk is dat je armen op de juiste hoogte kunnen rusten op het bureaublad, zodat je niet voorovergebogen of juist naar achter hangend zit. Met een in hoogte verstelbaar bureau kun je het precies op de juiste hoogte neerzetten, zodat jij die optimale zithouding kunt bereiken waarbij je bureaublad en de armsteunen van je ergonomische bureaustoel zich op dezelfde hoogte bevinden.

Tafel zonder verstelbare hoogte

Het alternatief is een bureau dat eigenlijk een soort tafel is, zonder verstelbaar hoogte. Het voordeel hiervan is je meer keuze in stijlen hebt, als je liever gaat voor een wat meer stijlvolle inrichting van je thuiswerkplek. Het nadeel is natuurlijk de hoogte van het bureaublad, want dat is niet aanpasbaar. De opdracht is in dit geval dus om op zoek te gaan naar een ‘tafel’ met blad dat op nagenoeg de juiste hoogte ligt, zodat je er zo goed mogelijk aan kunt zitten zonder je lichaam verkeerd te belasten. Eventueel kun je de hoogte van je zitting een klein beetje aanpassen om de hoogtes gelijk te trekken.

Ergonomie op je thuiswerkplek gaat verder dan alleen je bureau en je ergonomische bureaustoel, hoewel dit wel twee van de belangrijkste items in een ergonomische setup zijn. Het is belangrijk om je ook te verdiepen in andere hulpmiddelen die ergonomische thuiswerkplek kunnen bevorderen, zoals een monitorverhoger, een verticale muis of een polssteun. Zeker als je vele uren achter elkaar werkt, zijn je houding en de juiste omstandigheden van belang. Steek er nu wat moeite in en voorkom klachten.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Aanvallen op mobiele devices namen aanzienlijk toe in 2023

Lenovo en Motorola onthullen Smart Connect software op MWC 2024