Zoals jullie weten hebben we (alweer enige tijd gelden) de Nest V3 thermostaat getest en deze moest nu dus vervangen worden door de tado V3+ en daar zagen we een beetje tegenop. Aangezien de Nest gebruik maakte van een hub welke tussen de ketel en de thermostaat in zit en we daar wat draden voor hebben moeten omleggen.
Look en feel
In de verpakking bevinden zich uiteraard de slimme thermostaat en een internet bridge, USB-kabel, stekker, ethernetkabel, bevestigingsschroeven, kleefstrips, stickers om de kabels te markeren, drie AAA-batterijen. Het enige zichtbare in je woonkamer is de witte thermostaat welke gemaakt is van mat plastic met daarop het tado logo en één ronde bedieningsknop. Dit alles ziet er strak en modern uit en past naadloos in de meeste interieurs. De bedieningsknop laat je na indrukken gegevens zien over de huidige temperatuur, te verwarmen temperatuur en de keteltemperatuur. De internet bridge is eigenlijk gewoon een grote usb stick welke in je meterkast bij je router komt te hangen.
Installatie thermostaat
Dat onze vrees ongegrond was bleek al na het installeren van de app en starten van de webpagina voor installatie. Door simpel aan te geven welke thermostaat en ketel je op dit moment hebt (in ons geval dus de Nest i.c.m. een Intergas Xtreme ketel) geeft tado aan wat je volgende stap wordt. Door de Duitse fabrikant wordt beloofd dat 95% van alle ketels en thermostaten voorkomen in de handleiding. In ons geval was dat zo en konden we binnen een paar minuten de internet bridge én thermostaat aansluiten en ophangen. De thermostaat wordt voorzien van AAA-batterijen en de internet bridge gevoed door netstroom of zoals in ons geval via de usb van de router. Ten opzichte van de Nest kun je met tado ook verschillende thermostaten (voor gereduceerd bedrag) aansluiten op de bridge en per kamer slimme radiatorknoppen aanbrengen waardoor je per kamer de temperatuur afzonderlijk kan regelen.
tado
De missie van tado: ‘In de toekomst zal elke woning op een slimme manier verwarmd en gekoeld worden – met tado° als bedrijf nummer 1 voor oplossingen en diensten op het gebied van klimaatbeheersing in huis.’
Het Duitse bedrijf ontwikkeld al jarenlang vanuit München Smart Home producten waaronder dus thermostaten welke wereldwijd worden geleverd via diverse verkoopkanalen. De V3+ is het paradepaardje dat ten opzichte van zijn voorganger eigenlijk alleen softwarematig een update heeft gekregen.
De tado app en instellingen
Via de app is eenvoudig een weekschema in te voeren en een thuis en afwezigheid optie zodra jij of je familieleden het huis hebben verlaten. Tevens houdt de thermostaat bij hoe lang het duurt voordat je ruimtes op temperatuur zijn en past hij zijn starttijd voor het verwarmen hier op aan. Dit kan je ook beïnvloeden door de comfort of eco stand dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat de ketel eerder begint met verwarmen naarmate je dichter bij huis komt. Dit is een slim stukje software dat ook nog dynamisch rekening houdt met bijvoorbeeld de afstand dat je van huis bevindt. Ben je dichterbij, houdt tado je ketel op een hogere temperatuur.
Dit is een slim stukje software dat ook nog dynamisch rekening houdt met bijvoorbeeld de afstand dat je van huis bevindt
Een andere mooie optie die we al een aantal keer op onze smartphone kregen is de ‘open raam gedetecteerd’ melding. Door plotselinge temperatuurdalingen kan je er dan voor kiezen om de verwarming dan voor een bepaalde periode uit te zetten. Bij het luchten van je kamer ben je dan dus niet onnodig deze ook aan het verwarmen.
Een kanttekening is wel dat een aantal opties betaald zijn (o.a. Auto-Assist, dat Geofencing en Open-Window-Detection automatiseert), echter kan je daar voor 3 euro per maand geen buil aan vallen en verdien je deze snel terug via alle opties tot energiebesparing. De slimme tips over het klimaat i.c.m. luchtvochtigheid en het aanpassen van keteltemperatuur zijn ook echt pluspunten van de tado V3+.
Radiatorknoppen
Het installeren van de radiatorknop bleek net zo eenvoudig als het installeren van de thermostaat. Oude knop er af – slimme tado radiatorknop erop – en klaar is Kees. Je hoeft niet bang te zijn voor het lekken van water tijdens de installatie en de knop past op alle gangbare radiatoren. Even koppelen met de App en je kan per kamer individueel de temperatuur bepalen, wel zo handig voor op de slaapkamer waar je de temperatuur lager wilt hebben dan in de woonkamer.
Smarthome en conclusie
Compatibiliteit met Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa én IFTTT. Apple HomeKit was voor ons ook echt de reden om de tado te integreren. Hoe leuk is het om Siri te vragen de temperatuur op te schroeven naar 22 graden omdat je een romantische film met je meisje zit te kijken!
Voor de tado Smart Thermostat starterkit V3+ betaal je € 199, dat is deze wat ons betreft meer dan waard en met de beloofde 31% besparing op onze verwarmingskosten heb je de V3+ dan ook snel terugverdient.
Meer informatie: www.tado.com
Waardeloos product en de support is net zo erg.
het product zelf vind ik wel OK , als je hem eenmaal geinstalleerd hebt. Die installatie is wel moeizaam. En de support is echt beneden alle peil.