in , ,

DigiTest: Honeywell Lyric T6 – De slimme thermostaat die weet waar je bent

Slimme thermostaten zijn er in overvloed en misschien is de Nest vanuit het Google-concern wel de bekendste – Fabrikant Honeywell, wereldwijd marktleider op het gebied van meet- en regeltechniek, speelt met de Lyric T6 (bedraad) & T6R (draadloos) ook in op de opkomst van het smart home-principe. Digitailing ontving de T6 en onderwierp deze aan een test.

In de doos treffen we de Lyric T6 thermostaat alsmede de zogenoemde ketelmodule aan. Wat meteen opvalt is dat ze in kleur van elkaar verschillen; de thermostaat is glimmend zwart terwijl de ketelmodule wit is. Het apparaat wat dus in de woonkamer komt te hangen zal dus in de meeste gevallen afsteken tegen de muur. De T6 is alles behalve een lelijk apparaat maar misschien dat Honeywell ook een witte variant op de markt kan brengen. Veel mensen willen dat de apparatuur zo min mogelijk opvalt natuurlijk.

De installatie

In de beschrijving staat dat de installatie gedaan moet worden door een getrainde en ervaren technicus, dus deze a-technische en tevens wat lui aangelegde kantoorpik besluit zijn handige broer te vragen om dit deel van de test op zich te nemen, terwijl hij zelf het geheel gadeslaat. Onder de ketel, op de plaats waar de draden van de oude thermostaat uit de muur komen, wordt de ketelmodule bevestigd. De bedrading wordt doorgeknipt en in de ketelmodule in de AB aansluiting geprikt. De bedrading vanuit de thermostaat verdwijnen in de T-aansluitklemmen. De ketelmodule wordt dus als het ware als ‘tussenstation’ tussen je ketel en je thermostaat geïnstalleerd waarbij je gebruik kan maken van je huidige thermostaatdraad. Als de stekker in het stopcontact verdwijnt licht het groene led-lampje op de ketelmodule op en verschijnt er op de thermostaat het woord ‘setup’.

Gebruik Lyric-app

In feite is de T6 nu al klaar voor gebruik en op het scherm kun je gewenste taal en tijd aangeven en een verwarmingsschema instellen. Alleen gebruik je ‘m dan als een gewone thermostaat en het gaat juist om de ‘slimme’ functies. Hiervoor heb je de Lyric-app nodig die je vanuit de App Store of Android market kosteloos kunt downloaden. Je maakt even een account aan en verbind de thermostaat met je wifi-netwerk. Op het lcd-scherm verschijnt nu rechtsboven het wifi-icoontje. Er is standaard een verwarmingsschema ingesteld die je vervolgens eenvoudig kunt aanpassen. Je kunt kiezen om dit voor iedere dag verschillend in te stellen of om op doordeweekse dagen een ander tijdsschema te hanteren dan in het weekend. Ook binnen de dagen kun je verschillende periodes toevoegen en daar de gewenste temperatuur voor instellen. Zo zorg je er dus voor dat je huis altijd verwarmt is wanneer je thuiskomt en de ketel niet aanslaat wanneer er niemand is.

Omdat je met de Lyric-app altijd in verbinding staat met de servers van Honeywell, kun je vanachter je bureau ook altijd nog de temperatuur aanpassen voor het geval je eerder thuis bent of langer door moet werken.

Geofencing

De T6 thermostaat beschikt ook over Geofencing. Zet je deze functie in de app aan dan ‘weet’ de T6 waar je je bevindt. Binnen de app zie je de locatie van je thermostaat en kun je met cirkel het Geofencing-gebied aangeven. De locatie van je smartphone bepaalt nu eigenlijk de temperatuur in huis. Zodra je smartphone zich binnen het door jou aangegeven gebied begeeft, zal de thermostaat overschakelen naar het daarbij ingestelde verwarmingsschema. De straal van de cirkel kun je in grote aanpassen. Zo weet je zeker dat je altijd thuiskomt in een heerlijk verwarmd huis en je nooit onnodig energie verspilt wanneer je weg bent. Er zijn meerdere toestellen en/of apparaten in te stellen wat voorkomt dat moeder de vrouw thuis of bij thuiskomst, zit te vernikkelen totdat jij het Geofencing-gebied betreedt.

Vooral de app is zeer eenvoudig in gebruik, vanaf de bank kan ik de temperatuur verhogen mocht ik tijdens een avondje Netflix koude voetjes krijgen.

Look & feel

Wat vrijwel meteen opvalt is dat alles op de thermostaat vanaf een ruime afstand goed leesbaar is en er een hoog contrast is tussen de zwart-grijze achtergrond en de witte cijfers en letters. In rust is altijd de huidige temperatuur waarneembaar en de tijd. Met slechts één aanraking wordt de thermostaat ‘ontgrendelt’ en worden de andere knoppen zoals het menu en het verwarmingsschema zichtbaar. Naast de huidige temperatuur zie je nu ook de gewenste temperatuur. Als deze lager is dan de huidige zal de ketel dus aan het verwarmen zijn en is er tevens een rood vlammetje waarneembaar.

Conclusie

Na vier weken gebruik ga ik in ieder geval niet meer terug naar mijn oude thermostaat en ben ik helemaal gewend aan de T6 en de bijbehorende Lyric-app. Het was even zoeken naar de juiste instellingen wat betreft Geofencing, maar thuis zijn we nu beide tevreden met het ingestelde gebied. Vooral de app is zeer eenvoudig in gebruik, vanaf de bank kan ik de temperatuur verhogen mocht ik tijdens een avondje Netflix koude voetjes krijgen.

Reacties

Reageren
  1. hoe kan ik het water voor radiatoren verhogen en verlagen via mijn nieuwe Lyric T6 aangesloten op een nieuwe Viessmann 111 W, in werking sinds einde maart 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Eerste artikelen vliegen nieuwe bol.com fulfilment center uit

DigiGames: FIFA18, Destiny 2 & LEGO Ninjago