in , ,

DigiTest: Nest Learning Thermostat

Sinds een paar weken hebben we de beschikking over een Nest Thermostat, versie 3 alweer. Dit is niet de eerste smart thermostaat die we hier aan een test onderwerpen maar het is wel de eerste waarvan mijn meissie zei: ‘Als de mogelijkheid er is mag deze wel bij ons aan de muur eindigen’. Dit zonder te weten wat het apparaat doet of kan overigens…

Sinds Nest in 2011 zijn eerste versie van de Learning Thermostat op de markt bracht heeft hij al miljoenen huishoudens een beter inzicht gegeven in hun energieverbruik en menig kWh aan energie bespaard. Het ‘learning’ stukje zit ‘m in het feit dat de Nest binnen afzienbare tijd (hier duurde het iets langer dan een week) weet wanneer jij welke temperatuur prefereert zonder dat je hiervoor een schema toevoegt. De eerste paar dagen draai je ‘m naar de gewenste temperatuur en daarna maakt de Nest op basis hiervan een schema. Ook ‘leert’ hij zichzelf hoe lang hij nodig heeft om een bepaalde ruimte te verwarmen zodat je altijd in een lekker verwarmd huis thuiskomt. Doormiddel van de Nest-app, die je op je smartphone installeert en waarmee je de thermostaat kunt bedienen, weet de thermostaat op basis van WiFi en gps ook of je thuis bent of niet. Inmiddels zijn we dus alweer toe aan de derde generatie van dit succesvolle apparaatje.

De derde generatie

De grootste verandering ten opzichte van de tweede generatie zit ‘m in het design; een groter scherm met hogere resolutie en een slankere behuizing. Die behuizing is er nu in vier kleuren; een roestvrij stalen look, koper, zwart en de witte waarmee ik dus moeder de vrouw hier erg vrolijk maakte. Daarnaast is er een modulatiefunctie toegevoegd waardoor de thermostaat de ruimte(s) geleidelijk op temperatuur laat komen zonder de ingestelde temperatuur te overschrijden. Ook wordt de temperatuur in de ruimte zo optimaal mogelijk constant gehouden. Ook nieuw is de zogenoemde ‘afstandsweergave’.  De V3 toont de temperatuur en andere informatie op het scherm wanneer er iemand voor langs loopt.
Ook nieuw is de functie om de thermostaat te linken met meerdere accounts. Dit maakt het ‘leren’ in het begin wel wat omslachtiger maar op den duur houdt ie dus rekening met de wensen van het hele gezin, mits ze de app geïnstalleerd hebben natuurlijk.

De Nest-app

Naast dat je via de app de temperatuur bij tijd en wijlen wat zou kunnen bijstellen kun je er vooral je energieverbruik mee in kaart brengen. Via de energiegeschiedenis kun je zien wanneer en hoeveel je gestookt hebt en of er bijvoorbeeld nog handmatige aanpassingen gedaan zijn. Ook kun je in de app je dagelijkse verbruik zien en wat er eventueel grote veranderingen in je energieverbruik heeft veroorzaakt. Nest stuurt je daarnaast een maandelijks Nest-rapport, zodat je kunt vergelijken hoeveel energie je in deze maand hebt verbruikt vergeleken met de vorige maand. Naarmate je meer te weten komt over hoe en waarom je energie bespaart, kun je eenvoudige wijzigingen doorvoeren om Nest nog efficiënter te maken.

Ook kun je in de app eenvoudig andere Nest apparaten toevoegen zoals de Nest Protect of de Nest Cam. Maar er zijn meer apparaten die met de Nest Thermostat kunnen communiceren en zo als het ware een Nest-huis creëren. Denk hierbij aan een Whirlpool-wasmachine die je was kreukvrij houdt als er niemand thuis is of de bekende Phillips Hue lampen die in samenwerking met de Nest-cam zelfs een inbreker kunnen detecteren en dan je lampen rood laten oplichten.

Installatie

Ik heb vriendelijk afgezien van de aangeboden monteur omdat de test anders in mijn ogen niet compleet was. In principe is het ook geen rocket science dus de installatie verliep prima. Het is ook niet meer dan de handleiding volgens en de Heat Link met de CV-ketel te verbinden en de Nest-thermostat op de plaats van de oude thermostaat te plaatsen. Ook die ging op 12v dus het was een kwestie van vervangen. Alleen zit ik momenteel even ‘in between houses’ en heb niet de beschikking over het allernieuwste model CV-ketel… De Nest V3 biedt ook OpenTherm-ondersteuning maar daar is deze CV-ketel niet voor geschikt. Over een kleine twee maanden betrekken we ons nieuwe paleisje voorzien van een nieuw model ketel; een mooi moment om me in de OpenTherm-ondersteuning te verdiepen en zo mijn verbruik nog beter te reguleren!

Meer informatie: nest.com

Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlanders geven 28% meer uit in buitenlandse webshops

Sonos opent nieuwe Concept Store in Berlijn