in

Kobo onthult: dit lazen Nederlanders het liefst in 2018

Bestverkochte e-books niet de meest gelezen e-books – Met het einde van 2018 in zicht heeft Rakuten Kobo bekeken wat zich dit jaar in digitaal boekenland heeft afgespeeld. Het Canadese Rakuten Kobo presenteert vandaag het jaaroverzicht van meest verkochte én meest gelezen digitale boeken in Nederland.

 • Spannende boek wederom populairste genre in 2018
 • De dag van de doden bestverkochte e-book, maar Stuur me een berichtje meest uitgelezen e-book
 • Nederlandse lezer verslaafd aan series en ‘bingereadt’ wat af. Gemiddelde leestijd maar liefst 50 uur per gebruiker per jaar

Spanning en ontroering

Net als vorig jaar is dit jaar het spannende boek weer favoriet bij Nederlanders, zo blijkt uit de top 10 van bestverkochte digitale boeken. Ook is te zien dat de Frieda Klein-serie van Nicci French, waarvan vorig jaar het zevende deel in de top 10 stond, ook dit jaar een heuse bestseller is met het laatste deel op nummer één! Naast spanning is in de top 10 ook ruimte voor drama, zoals onder andere terug te zien in de literaire roman Wees onzichtbaar van Murat Isik.

De top 10 bestverkochte digitale boeken in Nederland:

 1. De dag van de doden (deel 8) – Nicci French [verkrijgbaar in Kobo Plus]
 2. De acht bergen – Paolo Cognetti
 3. Wees onzichtbaar – Murat Isik
 4. Stromboli – Saskia Noort [verkrijgbaar in Kobo Plus]
 5. Oorsprong – Dan Brown
 6. De zeven zussen (deel 1) – Lucinda Riley
 7. Sapiens – Yuval Noah Harari
 8. Super de luxe – Suzanne Vermeer [verkrijgbaar in Kobo Plus]
 9. Storm (deel 2)- Lucinda Riley
 10. Het meisje in het ijs (deel 1) – Roberta Bryndza

Lezen tot de laatste bladzijde

De digitale leesgegevens van Kobo tonen niet alleen welke boeken het meest verkocht werden, maar bieden ook inzicht in welke boeken werden uitgelezen tot de laatste bladzijde. Deze manier van kijken toont een iets andere top tien en misschien wel een écht inzicht in wat Nederlanders het liefst lazen in 2018. Toch staat ook in deze top 10 het spannende boek weer centraal; wat blijkt uit het feit dat maar liefst zeven van de tien boeken uit de top literaire thrillers zijn. Ook komt uit naar voren dat de roman ook een graag gelezen genre is met Stuur me een berichtje van Jill Mansell op nummer één.

De 10 meest uitgelezen boeken in Nederland:

 1. Stuur me een berichtje – Jill Mansell [verkrijgbaar in Kobo Plus]
 2. Achter je – Lisa Gardner
 3. Klein klein kleutertje (deel 7) – M.J. Arlidge
 4. Klikspaan (deel 4) – M.J. Arlidge
 5. Onder de Italiaanse zon – Santa Montefiore
 6. Wie niet weg is (deel 6) – M.J. Arlidge
 7. Het verhaal van het verloren kind (deel 4) – Elena Ferrante
 8. De nieuwe achternaam (deel 2)– Elene Ferrante
 9. Schaduw (deel 3) – Lucinda Riley
 10. Gespleten – Karin Slaughter

Binge-reading

Niet alleen op televisie wordt er graag ‘gebinged’, ook boeken worden het liefst achter elkaar door gelezen. Dat spannende boeken geliefd zijn is niets nieuws, maar uit de cijfers blijkt dat vooral complete spannende boekenseries een hit zijn. Zo is niet alleen de eerdergenoemde Frieda Klein-serie van Nicci French een veel gelezen serie, ook De zeven zussen-serie van Lucinda Riley en de Helen Grace-serie van M.J. Arlidge blijken ware pageturners.

Dat de Nederlander graag leest wordt ook door de Kobo-cijfers van dit jaar maar weer bevestigd. Na Canadezen en Australiërs lezen Nederlanders het meeste aantal uren per jaar: gemiddeld bijna 50 uur. Dat is meer dan een fulltime werkweek!

Onbeperkt lezen

De delen van de bestellerserie van Nicci French zijn niet alleen los verkrijgbaar, maar ook te lezen binnen Kobo Plus, het e-bookabonnement van bol.com en Kobo. Hiermee kun je onbeperkt boeken lezen en ontdekken op je Kobo e-reader, smartphone of tablet voor een vast bedrag van € 9,99 per maand. Met ruim 200.000 titels beschik je met Kobo Plus over het grootste aanbod digitale boeken van Nederland; van nieuwe releases tot bestsellers. Kobo Plus is ook eenvoudig cadeau te geven met cadeaukaarten van 1, 3, 6 of 12 maanden.

Opmerkelijk is het succes van Kobo Originals – de exclusieve series in Kobo Plus. Gevierd thrillerschrijver Linda Jansma voert met haar serie In de naam van de vader sinds verschijning de maandelijkse top tien meest gelezen boeken aan. Van de recent verschenen serie Onbreekbaar van Lisette Jonkman zijn de eerste twee boeken direct doorgestoten in de top 10 van november, en alle vier de delen van de Heerlijk Stout-serie van Kendall Ryan bereikten de top tien tijdens de vakantieperiode.

De top 10 meest gelezen boeken in Kobo Plus zijn:

 1. Achter gesloten deuren – B.A. Paris
 2. Gordon – Marcel Langedijk
 3. Ik zie je op het strand – Jill Mansell
 4. Het paradijs – Suzanne Vermeer
 5. Gebroken – B.A. Paris
 6. Dagboek van een getuige – Astrid Holleeder
 7. Heks – Elina van der Heijden
 8. Sexdagboek – Heleen van Royen
 9. Ik weet een geheim – Tess Gerritsen
 10. Stromboli –Saskia Noort

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0

Trust Gaming Gear voor de feestdagen

Logitech Capture maakt het creëren van professioneel ogende video content eenvoudiger dan ooit tevoren