in

Zo vind je een smartphone met een goed display

We nemen je graag mee in de wereld van smartphone displays. Tegenwoordig is men niet alleen meer aan het bellen en appen met hun smartphone maar kijken ze volledige series en documentaires.

Steeds meer mensen hechten dan ook meer waarde aan de kwaliteit van het scherm. Maar wat is een display eigenlijk en wat zijn nu de verschillen tussen AMOLED en LCD schermen? De antwoorden op deze vragen zijn in dit artikel te vinden!

De geschiedenis van mobiele telefoons en haar schermen

In de afgelopen 20 jaar zijn telefoons ontwikkeld van eenvoudige apparaten die puur gericht zijn op telefoneren tot volwaardige computers in broekzak formaat (zakcomputers). Nu de telefoons geëvolueerd zijn, konden de schermen natuurlijk niet achterblijven.

De eerste smartphone werd gelanceerd in 1992. Hij was voorzien van een zwart-wit LCD-touchscreen. Nokia bracht in 2001 de eerste smartphone uit met een kleurenscherm dat consumenten van grijs naar lichtblauw konden veranderen. Datzelfde jaar brachten Sony en Mitsubishi telefoons uit met een 256-kleurenscherm. Pas 6 jaar later werd de eerste iPhone gelanceerd. Dit was de eerste telefoon met een responsive touchscreen en een aanraakinterface. Dit zorgde ervoor dat het standaard QWERTY-toetsenbord (bekend van Blackberry) werd vervangen. In de jaren die volgden namen meer telefoonproducenten het idee van de Apple over en raakte de ontwikkeling van telefoonschermen in een stroomversnelling.

Wat zijn display specificaties en wat betekenen ze

Smartphones bestaan tegenwoordig in allemaal verschillende kleuren en groottes, zo zijn er dus ook veel verschillende schermen op de markt. De keuze van het formaat scherm hangt voornamelijk af waarvoor je de telefoon gaat gebruiken. Maar alsnog vliegen de termen als LCD, OLED, AMOLED, IPS-LCD je nog steeds om de oren.

In feite zijn schermen verdeeld in twee kampen: LCD-schermen en AMOLED-schermen, en er zijn wel degelijk verschillen. Er zijn ook telefoons op de markt met OLED-schermen, die hebben in feite dezelfde technologie als AMOLED aan boord. Zowel de iPhones als de Samsung-telefoons zijn voorzien van de nieuwe AMOLED technologie. Naast deze gevestigde namen heeft ook nieuwkomer OPPO deze technologie overgenomen.

LCD – scherm

LCD staat voor Liquid Crystal Display. Een display dat voorzien is van LCD geeft kleuren heel anders weer dan AMOLED. Het LCD-scherm heeft namelijk een lichtbron in de telefoon en het scherm ervoor bevat een groot aantal pixels die van kleur kunnen veranderen.

Daarom zullen LCD-schermen ook nooit helemaal zwart zijn, maar het voordeel is dat de helderheid van het scherm hierdoor wel een stuk hoger is. Door de hoge helderheid wordt er wel meer energie verbruikt dan bij een AMOLED beeldscherm. Gebruik je jouw telefoon voornamelijk om e-mails te checken, te bellen of te WhatsAppen? Dan is een telefoon met een LCD-scherm perfect.

Voordelen LCD-schermen Nadelen LCD-schermen
LCD biedt een goede kijkhoek Zwart kan niet als echt zwart getoont worden
Het scherm is erg helder De kleur contrasten zijn niet zo groot als bij een AMOLED-scherm
De kleuren zijn erg natuurlijk LCD – schermen verbruiken meer energie

AMOLED – scherm

Het grootste verschil tussen een LCD-scherm en een AMOLED-scherm is dat bij een AMOLED-scherm de pixels in het scherm zelf licht uitstralen. Dit betekent dat er geen aparte lichtbron aan de achterkant van het scherm zit, wat bij een LCD-scherm wel het geval is.

Door deze AMOLED-techniek is het mogelijk om diepe zwarttinten en hoge contrasten te tonen. Dit is geweldig als je graag een filmpje kijkt en wilt dat deze met zo’n hoog mogelijke kwaliteit wordt afgespeeld. Daarnaast is een AMOLED-scherm zeer geschikt voor foto- en videobewerking omdat je dit goed terugziet in de kleurkwaliteit en daarnaast ook nog eens minder stroom verbruikt.

Smartphones met AMOLED-schermen zijn over het algemeen dunner en kunnen vaak beter overweg met de touchscreen technologie. AMOLED is helaas wel wat prijziger.

Apple maakt ook veel gebruik van AMOLED-schermen, de reden hiervoor is dat AMOLED ook Super Retina XDR bevat. Hierdoor heeft het een hoge pixeldichtheid waardoor de beelden haarscherp zijn.

Voordelen AMOLED-schermen Nadelen AMOLED-schermen
Erg energiezuinig De kleuren zijn niet zo natuurlijk weergegeven als bij een LCD-scherm
Grote kleurcontrasten De helderheid is niet zo hoog als bij een LCD-scherm
Verzadigde en rijke kleuren
Stuk dunner dan een LCD-scherm

Sporthorloges met een AMOLED-scherm

Alle top telefoons van dit moment zijn dus uitgerust met een AMOLED-scherm, naast de telefoons geldt dit ook voor de bekendste smartwatches. Zo zijn de smartwatches van Apple, Samsung en Garmin uitgerust met een AMOLED-beeldscherm. In tegenstelling tot je telefoon wordt een smartwatch continu aan van alles blootgesteld. Het is dan ook verstandig om eens te kijken naar een smartwatch case of screenprotector. Zodat je ongestoord kunt sporten en op stap kunt gaan.

Maar hoe kies je nu het beste display voor jou

Momenteel is AMOLED de nieuwste technologie en beschikt het over de beste kwaliteit. De nieuwste modellen van alle topmerken maken gebruik van deze technologie.

Vaak zie je bij de specificaties van smartphones ook het aantal Hertz staan. Dit geeft de verversingssnelheid van het beeldscherm aan. De verversingssnelheid is het aantal keer per seconde dat alle pixels worden ververst. De meeste telefoons beschikken momenteel over 60 of 120 Hertz. Het is prettig om met een hoge verversingssnelheid te werken omdat het video’s en andere bewegende beelden vloeiender laat lopen. Naast video’s merk je het aantal Hertz ook bij het scrollen op websites of in het menu van je telefoon.

Samengevat, wil je jouw telefoon gaan gebruiken om hele films of series op te kijken of laat je hier en daar wel eens een website aan een klant zien. Dan is 120 Hertz scherm wel erg prettig. Het enige nadeel is dat dit scherm momenteel alleen nog gebruikt worden op de high end telefoons, deze zijn helaas wat duurder in aanschaf. Maar het zal niet lang meer duren of de ‘betaalbare’ smartphones zullen hier ook over beschikken. Kijk dus altijd goed naar de specificaties van het scherm, het gaat bij lange na niet altijd om de grote van het scherm.

Hoe kan ik mijn telefoonscherm het beste beschermen?

Misschien wel net zo belangrijk als de scherm keuze, hoe hou je het scherm heel. Je bent super blij met je nieuwe telefoon, zorg er dan ook goed voor. Tegenwoordig zijn er veel verschillende hoesjes op de markt omdat er veel uiteenlopende telefoon designs zijn. Maar let op, het ene hoesje is de andere niet. Zo zorgt een Book Case voor rondom bescherming, dus ook bij het scherm. Daarentegen kun je ook kiezen voor een Back Cover. De naam zegt eigenlijk al genoeg, die beschermt alleen de achterkant van de telefoon. Het is dan ook slim om tegelijk met de backcover ook een screenprotector aan te schaffen.

De meeste mensen zijn momenteel wel ingeburgerd met de screenprotectors voor telefoons. Maar tegenwoordig zijn er nog meer protectors op de markt. Zoals camera protectors en protectors voor smartwatches. Mocht je hier interesse in hebben, dan heeft GSMpunt.nl een groot aanbod te bieden.

Dan komen we bij de laatste en misschien wel de belangrijkste tip. Zorg dat je het hoesje en de screenprotector tegelijkertijd met of voor je telefoon binnen hebt. Zo kun je hem na het uitpakken gelijk al goed beschermen!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Onderzoek Sonos: Geluiden, muziek en/of tradities voor 64% van de fans essentieel voor de wedstrijd

Opleiding Witgoedmonteur officieel van start