in

DigiTest: emporia smart.5 smartphone review

In deze review nemen we het nieuwste model van emporia onder handen. Het Oostenrijkse bedrijf is samen met Doro de toonaangevende speler op het gebied van seniorentelefoons, waarbij de focus ligt op gebruiksvriendelijkheid in plaats van een veelvoud aan functies.

We hebben eerder smartphones onder de loep genomen die zich richten op het gebruiksgemak. Sommige senioren die niet opgroeiden in het digitale tijdperk hebben door alle toeters en bellen op een ‘normale’ smartphone soms moeite om door de bomen het bos te blijven zien. Juist voor die doelgroep zijn er de senioren smartphones van emporia. Een persoon die zich goed door de bovengenoemde inleiding laat omschrijven is mijn vader van begin zeventig, geen complete digibeet maar doorgaans weet hij beter zijn weg te vinden op de PC dan op zijn smartphone of bijvoorbeeld de iPad van zijn vrouw. De Doro die hij sinds enkele jaren heeft beviel goed, maar was nodig toe aan vervanging en zodoende was hij de aangewezen persoon om de nieuwe emporia smart.5 te testen.

Looks & feel

Dat je niet wordt afgescheept met een tweederangs telefoon wanneer je kiest voor een seniorentoestel van de Oostenrijkers blijkt al snel. De verpakking is mooi en zit goed in elkaar en de inhoud wil je direct uitpakken. Het toestel zelf – toch wel het belangrijkste – oogt zeer degelijk en is qua vormgeving zeer fraai. Mooie afgeronde hoekjes, een softtouch achterzijde en een en groot 5,5 inch scherm.

Naast de telefoon vind je in diverse andere handigheidjes. Naast de onvermijdelijk gebruikershandleiding vind je ook een zogeheten trainingsboek. Dit is een vondst; waar de handleiding standaard tech-kost is, is het trainingsboek een uitkomst voor de doelgroep. Kom je ergens niet uit zoek je het op en stap voor stap word je voorzien van beelden geholpen om te bereiken waarnaar je op zoek bent. In de doos zitten oortjes, ook niet standaard meer bij de meeste telefoonleveranciers. De usb-adapter en het bijbehorende snoer dat eindigt in een usb-C aansluiting heb je nodig om je toestel op te laden, maar tevens levert emporia er een oplaaddock bij. Superhandig voor degene die – vanwege slechter wordende ogen – steeds op de tast hun snoertje in het gleufje duwen en op den duur met een gehavend of zelfs kapot snoertje zitten.

Mooie afgeronde hoekjes, een softtouch achterzijde en een en groot 5,5 inch scherm.

Als laatste vind je een speciaal voor de smart.5 ontworpen hoesje. Het enige minpunt hieraan vinden wij dat – om deze te bevestigen – je de achterzijde van het toestel moet loshalen. De smartcover neemt namelijk de plaats in van de achterzijde, maar als ‘ie eenmaal zit is het een prima en zelfs interactieve case. Je kunt er snelkoppelingen op instellen naar bijvoorbeeld je favorieten, maar je kunt ‘m ook anders naar je hand zetten. Zo kun je je zaklamp instellen en bijvoorbeeld je camera. Dan kun je die oproepen terwijl je case nog gesloten is. Wel jammer dat er geen plaats is voor wat pasjes, dit is wel een gemis.

De smart.5 in gebruik

Wanneer je het toestel voor de eerste keer opstart komt er een emporia knop in beeld die het emporia-laagje over het besturingssysteem activeert. De smart.5 draait op Android 10, maar de interface wordt dus aangepast wat het gebruikersgemak verhoogt en de boel vereenvoudigd. Op het home-scherm zijn dan nog vier naar wens in te vullen knoppen of snelkoppelingen. Wij laten de standaard telefoonknop (om te bellen), berichten (sms) en camera staan en vervangen de meldingen button voor de whatsapp. In één scherm dus de meest – en door mijn vader bijna enige – gebruikte apps bij elkaar. De overige apps en instellingen vind je als je het beginscherm naar rechts swiped. Links van het beginscherm kun je je vier favoriete contacten zetten evenals je eigen nummer en vind je bovendien je voicemail. Op scherm bevinden zich drie knoppen; links onder de multitask-knop om snel te wisselen binnen je geopende apps, in het midden de home- of thuisknop om naar het beginscherm te terug te keren en rechtsonder het pijltje dat staat voor de terugknop. Hiermee ga je een stapje terug in het menu of je app zonder direct helemaal terug te keren. Bovenin is er nog een instellingen knop te vinden waar je de meest gebruikte instellingen vind als stille modus, je wifi-voorkeuren en je belvolume. Als laatste bevind zich achterop een noodknop waarmee je de hulpdiensten kunt inschakelen.

Camera en foto’s

De smart.5 herbergt twee camera’s. Achterop de standaard camera die is uitgerust met een 12 megapixel camera + 2x 2 mp lezen en een flitser. Voorop vind je de 8 megapixel selfie camera voor bijvoorbeeld beeldbellen, selfie’s en zelfs face unlock. De fotokwaliteit is prima te noemen, maar op het gebied van autofocus is er nog wel wat winst te behalen en zie je wel een verschil met smartphones uit het wat hogere segment.

Conclusie

We beginnen met een klein puntje van kritiek naast de al eerdergenoemde mindere auto focus op de verder prima camera. Het toetsenbord met vergrootte letters en cijfers is niet standaard en komt vanuit het emporia-sausje, deze is alleen niet altijd geoptimaliseerd voor alle apps. Het toetsenbord zit hierdoor soms ‘in de weg’. Ook is het knopje om te switchen van letters naar cijfers wat aan de kleine kant waardoor je soms per ongeluk een ‘L’ of ‘M’ indrukt. Ook is de opslag beperkt, slechts 32 gb. Maar dit is middels een SD-kaartje uiteraard snel uit te breidden. We sluiten positief af: de emporia smart.5 doet gewoon wat ‘ie beloofd en zou moeten doen. Het is een zeer gebruiksvriendelijk toestel en daarmee uitermate geschikt voor de wat oudere doelgroep.

Het is een zeer gebruiksvriendelijk toestel en daarmee uitermate geschikt voor de wat oudere doelgroep

Zoals eerder genoemd is het trainingsboek een vondst en hiermee is de gebruiker iets meer zelfvoorzienend zodat hij of zij niet steeds (klein)zoon of (klein)dochter moet bellen wanneer er een vraag is die makkelijk op te lossen is. En met een CAP van € 225,- krijg je meer dan waard voor je centen. Namelijk een smartphone die alle apps kan draaien, lekker in de hand ligt, een lange accuduur heeft, snel is dankzij de 1.8 GHz processor, redelijke foto’s maakt van de (klein)kinderen en daarnaast door de emporia-schil zeer makkelijk te gebruiken is. En niet geheel onbelangrijk; het is geen groot en ‘lomp’ seniorentoestel. Je loopt er niet mee voor schut, allesbehalve zelfs! De ogen kunnen dan wel minder worden op den duur, ‘het oog wil ook wat’ gaat nog altijd op…

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Sony WH-XB910N EXTRA BASS draadloze noise cancelling headphone

Cycloon en bol.com maken bezorging samen duurzamer en socialer