in

DigiTest: Nvidia Shield TV 4K HDR review

De Nvidia Shield TV blijft na twee jaar nog steeds een top streaming box. Met een prijs die aanzienlijk hoger ligt dan instapmodellen voor 4K HDR-streaming, is de Nvidia Shield TV niet goedkoop.

Dankzij zijn geavanceerde AI upscaling-technologie en ondersteuning voor zowel HDR10 als Dolby Vision, is het nog steeds een een want-to-have speler op het gebied van streaming.

Het besturingssysteem Android TV is erg toegankelijk en installatie een fluitje van een cent. Erg fijn ook dat je een LAN kabel kan bevestigen… LAN in HDMI uit zeg maar!

Oud en fraai beessie

De Nvidia Shield TV die in 2019 werd gelanceerd, mag dan niet de nieuwste speler op de markt zijn, maar dat is ook niet nodig. Doordat NVIDIA de Shield TV continue softwarematig blijft upgraden en ondersteunen kan deze zich gemakkelijk meten met andere spelers op de markt.

Met zijn opvallende cilindervormige ontwerp onderscheidt de Shield TV zich van alle andere streaming spelers. En zijn prestaties zijn even uniek. Als eerste in zijn soort biedt het AI upscaling, een technologie die we voornamelijk kennen van high-end smart-tv’s. NVIDIA maakte deze technologie beschikbaar in een speler tegen een zeer redelijke prijs.

Terwijl eerdere Nvidia Shields eruitzagen als echte microconsoles, lijkt de Shield van 2019 meer op een zijwaartse Amazon Echo dan op een streaming videospeler. Volgens Nvidia is dit ontwerp gekozen zodat je hem achter je entertainmentcentrum kunt wegstoppen, weg van je tv, om signaalinterferentie te voorkomen.

De vernieuwde Shield-afstandsbediening is nu gebruiksvriendelijker en de nieuwste versie van Android TV dient als toegangspoort tot Nvidia’s game-streaming service, Geforce Now (hierover later meer).

Helaas wordt er geen HDMI-kabel meegeleverd om je nieuwe speler met de tv te verbinden en wordt de nieuwste versie van de Nvidia Shield niet geleverd met een Nvidia gamecontroller, in tegenstelling tot de eerdere Gaming Edition van het apparaat.

Controller & afstandsbediening

De nieuwe Nvidia Shield is verkrijgbaar in twee configuraties: de veelvoorkomende cilindervormige Nvidia Shield (hier beoordeeld) en de Nvidia Shield Pro, met 1GB extra RAM en een grotere harde schijf. Let op dat geen van beide configuraties de Nvidia Shield Controller bevat, maar beide units zijn compatibel met zowel de DualShock4- als de Xbox One-controller, evenals de nieuwere PS5 DualSense- en Xbox Series X-controllers.

De Nvidia Shield presteert uitstekend op het gebied van draadloze connectiviteit. De ingangen en uitgangen bevinden zich aan beide uiteinden, met aan de ene kant de stroom- en ethernetconnectoren en aan de andere kant de HDMI-uitgang en resetknop. Deze aansluitingen zijn allemaal beschermd in een uitsparing in de speler zelf, waardoor ze worden beschermd tegen schade als er iets achter je mediacentrum valt.

Binnenin de speler vind je de gloednieuwe Tegra X1+ processor, die essentieel is voor het AI upscaling-proces. Daarnaast beschikt de Shield over 2GB RAM en 8GB opslag.

De nieuwe driehoekige afstandsbediening heeft verlichte knoppen en een ingebouwde functie om de afstandsbediening terug te vinden. Deze afstandsbediening voelt goed aan in de hand en biedt alle basisfuncties voor afspelen, evenals de twee Android TV-knoppen (Home en Terug) en een speciale Netflix-knop.

De afstandsbediening heeft ook een ingebouwde microfoon voor Google Assistant en ondersteunt HDMI CEC om het volume van je tv te regelen. Het enige nadeel is dat de afstandsbediening werkt op twee wegwerpbare AAA-batterijen, in plaats van een oplaadbare Lithium Ion-batterij.

Interface en gebruik

Na opstarten en updaten & apps installeren toont Android TV je een scala aan content van verschillende bronnen. De bovenste rij bevat je meest gebruikte apps, gevolgd door aanbevelingen voor content van de belangrijkste diensten.

De Shield biedt toegang tot een breed scala aan populaire streamingdiensten, waaronder Netflix, Amazon Prime, YouTube, Vudu, HBO, Twitch, Hulu en nog veel meer. Sommige van deze diensten bieden zelfs Dolby Vision direct uit de doos.

Naast ingebouwde diensten heeft de Shield ook Chromecast ingebouwd, waarmee je content vanaf je smartphone, tablet of pc naar de speler kunt casten. Handig als je vrienden over de vloer hebt die video’s willen delen op de tv, of als je afstandsbediening buiten handbereik ligt.

Wat de Nvidia Shield echt onderscheidt van andere spelers zoals de Roku Ultra of Amazon Fire TV Cube, is zijn vermogen om te schakelen tussen een streaming mediaspeler en een microgameconsole. Hiermee kun je Android TV-games spelen, games streamen vanuit Nvidia’s eigen Geforce Now-service, of zelfs emulators laden voor je favoriete retrogameconsoles.

Hoewel de beschikbare Android TV-games over het algemeen enkele jaren ouder zijn, biedt GeForce Now veel recentere games. Let wel op dat deze games gestreamd worden vanaf een server die mogelijk ver van je locatie staat. Ook kun je games vanaf je pc naar je Shield streamen, een functie die je waarschijnlijk niet op andere streamingvideospelers zult vinden.

NVIDIA Upscaler

Tot slot wordt de Shield geleverd met een bijna volledige versie van Google Assistant. Hiermee kun je je slimme huis controleren, antwoorden op basisvragen krijgen en je favoriete shows en films vinden via spraakopdrachten.

Uiteindelijk draait het allemaal om hoe de Nvidia Shield de content weergeeft – en gelukkig laat het hier weinig te wensen over. Gedurende onze tijd met de NVIDIA Shield TV hebben we een verscheidenheid aan content bekeken, van standaard video’s op YouTube tot HD-tv-programma’s en verbluffende Dolby Vision-content van Netflix en waren onder de indruk.

Nvidia’s eigen AI-upscaler  maakt gebruik van een algoritme dat is bepaald door een neuraal netwerk dat duizenden uren aan beeldmateriaal heeft verwerkt. Hierdoor kan het content enorm scherp maken en er fantastisch uit laten zien op je 4K-tv. De upscaler werkt niet op elke videobron, maar blinkt uit in het verbeteren van HD-content.

Aan de andere kant, omdat de Nvidia Shield de hoogste HDR-standaard ondersteunt, is upscaling soms niet eens nodig. Het wisselen tussen verschillende content verloopt soepel en er zijn vrijwel geen problemen met pop-ups in de interface.

Voor wie is de Nvidia Shield geschikt?

  • Premium streamers: De Nvidia Shield TV is een premium 4K HDR/Dolby Vision streaming speler. Het is misschien niet de goedkoopste toegang tot 4K streaming, maar het is wel een van de krachtigste. Als je geïnteresseerd bent in hoogwaardige formaten, is dit de speler om te kiezen.
  • Veeleisende Cinefielen: Omdat AI upscaling zich echt richt op de kleine details in een scène, zullen relatief oplettende cinefielen het meeste plezier halen uit de upscaling functies van de nieuwe Shield.
  • Gamers: De GeForce NOW app tovert de Shield TV om in een ware Gameconsole, hierover later meer…

Kortom, de Nvidia Shield TV biedt een top ervaring voor wie bereid is om te investeren in geavanceerde functies en uitstekende beeldkwaliteit. Met zijn unieke AI upscaling en ondersteuning voor geavanceerde HDR-formaten, blijft het een ondanks zijn leeftijd een topper!

CAP: €160

Zijn we dan niets vergeten?

Zeker wel! De optie tot het gebruik van NVIDIA’s GeForce NOW op je nieuwe aangeschafte Shield TV. Echter gaan we daar een aparte GeForce Now review aan wijden aangezien we hier ook veel over te vertellen hebben. 😇

Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Een boost voor je ruimtelijke muziekmix-workflow

Nu verkrijgbaar: Lenovo ThinkPad X1 Fold