in

DigiTest: Wacom Cintiq 16 review

Een tijdje geleden hebben we hier op de redactie de Wacom One tekentablet getest. Een perfecte tablet voor beginnende designers, die op zoek zijn naar een betaalbare tekentablet van goede kwaliteit. Deze week hebben we de Wacom Cintiq 16 onder de loep genomen. Ook een betaalbare tekentablet voor starters, maar kwalitatief net een stapje boven de Wacom One?

“Wacom Cintiq is een nieuwe klasse van creatieve pendisplays met een geoptimaliseerde set functies voor creatieve starters. Levendige kleuren, HD-helderheid en een ergonomisch ontwerp zorgen samen met de super-responsieve Pro Pen 2 voor een natuurlijke ervaring en helpen uw creatieve ideeën en illustraties naar een hoger niveau te tillen.” Zo beschrijft Wacom zelf de Cintiq tablets. Een goeie samenvatting als je het mij vraagt, maar laten we er nog wat dieper in duiken.

Wacom Cintiq is een nieuwe klasse van creatieve pendisplays met een geoptimaliseerde set functies voor creatieve starters

De Wacom Cintiq 16 heeft een full-HD resolutie van 1920x1080p en is 15,6 inch, groter dan het scherm van mijn eigen 13 inch Macbook Pro. Alleen maar positief als je het mij vraagt, want daardoor werkt het perfect als tweede scherm voor thuis. Het grotere formaat van de tablet heeft natuurlijk voordelen, maar het zorgt er ook voor dat het lastiger is om hem mee te nemen in kleinere tassen. De One is met zijn 13,3 inch bijvoorbeeld een stuk compacter en lichter van gewicht, dit kan voor sommige consumenten de voorkeur hebben.


Met een sRGB bereik van 96% zijn de kleuren van de Cintiq erg accuraat. Wacom kalibreert de kleuren al van tevoren, zodat je direct aan het werk kan zonder daar nog naar om te hoeven kijken.

Display

De Cintiq 16 is een pendisplay, wat betekent dat je je scherm ziet op de tablet. Hierdoor zie je precies wat en waar je aan het tekenen bent in je tekengebied. Net als de Wacom One, is de Cintiq dus ook alleen te gebruiken als de tablet is aangesloten op je laptop/pc. Jammer, maar door de prijsklasse een logisch gevolg. Als je naar een ‘stand alone’ tekentablet opzoek bent kun je het beste een kijkje nemen bij de Wacom MobileStudio Pro.

De tablet zelf is verder erg toegankelijk en clean, aan de voorkant zit een aan-uit knop en aan de achterkant een handig verborgen deurtje voor de stroomkabel. Ook bevinden zich aan de achterzijde ingebouwde pootjes die je uit kan klappen. Uitgeklapt zorgen de pootjes voor een prettige werkhoek van 19 graden. Deze is verder niet verstelbaar, maar de 19 graden hoek voelde voor mij goed aan. Aan de zijkant zit tot slot nog een handige houder voor de bevestiging van de meegeleverde pen.

De pen

Dan even over de pen zelf. De Cintiq 16 wordt inclusief de Wacom Pro Pen 2 geleverd, Wacom’s ‘top-of-the-line’ battery-free stylus. In vergelijking met de Wacom One pen voelt deze wel een stuk dikker en iets zwaarder. Hierdoor is de Wacom Pro Pen 2 voor mij fijner om te gebruiken. Waar de One pen maar 1 knop heeft aan de zijkant, heeft de Wacom Pro Pen 2 er twee aan de zijkant, én een aan de onderkant die (voornamelijk) functioneert als gum. De knoppen kunnen allemaal softwarematig worden ingesteld om ze te laten doen wat jij wil. Heel handig.

Ik zelf vond het fijn om de ene knop te koppelen aan ‘ongedaan maken’ en ‘opnieuw gedaan maken’. Met de bovenkant als pen en de onderkant als gum heb je dan eigenlijk je hele toetsenbord niet meer nodig. Vanwege de vorm en het rubberen uiteinde van de pen zal die ook niet snel uit je hand glippen, heerlijk om lang mee te tekenen dus.

Deze knoppen kunnen allemaal softwarematig worden ingesteld om te doen wat jij wil. Heel handig.

Tot slot

De Wacom Cintiq 16 heeft een drukgevoeligheid van 8192 levels en een tilt detection van zo’n 60 graden. Dat, in combinatie met het matte antiglans scherm van de tablet, geeft het gevoel dat je met een echte pen op papier aan het tekenen bent. Als je op zoek bent naar een goed-werkende tekentablet, die ook kan dienen als een tweede scherm, kan de Wacom Cintiq 16 voor zo’n €550,- van jou zijn!

Belangrijkste specificaties

  • Formaat scherm: 15.6 inch
  • Scherm Resolution: 1920×1080 (full HD)
  • Scherm: 422 x 285 x 24.5mm/16.6 x 11.2 x 1.0 inches
  • Soort scherm: a-Si Active Matrix TFT LCD (IPS)
  • Colour Gamut: 72% NTSC (CIE1931) typical
  • Pen: Wacom Pro Pen 2
  • Pressure Levels: 8,192
  • Gewicht: 1.9 kg without optional stand
  • Aansluiting: HDMI/USB out

Check hier ook onze Wacom One review.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

4 tips van de IT-specialist voor veilig en verantwoord thuiswerken

Augmented reality in de online casino branche: de laatste ontwikkelingen