in ,

DigiTest & Winactie: TvBox Pro

Tot ergernis van Stichting Brein is het streamen van online beschikbare content nog altijd niet illegaal

Volgens diezelfde stichting schenden ‘streamboxen’, zoals de verzamelnaam van dit soort kastjes luidt, auteursrechten omdat er tussen het aangeboden materiaal ook auteursrechtelijk beschermde video’s staan.

Over drie maanden doet de rechtbank uitspraak in de door Brein aangespannen rechtzaak tegen Filmspeler.nl één van de eerste streambox-aanbieders. De kans op een verbod lijkt klein en het afgelopen jaar schoten de aanbieders van de kastjes als paddestoelen uit de grond. We waren altijd wat sceptisch want dit gaat natuurlijk ten koste van onder andere de dvd- en bluray-verkoop in het retailkanaal maar ook wij van Digitailing zijn nieuwsgierig en testen een streambox, de TvBox Pro.

We pakken de doos uit en vinden een mooi vormgegeven en handzaam zwart apparaatje dat we middels middels een HDMI-kabel aan onze tv verbinden. De stekker gaat in het stopcontact en de lan-kabel in de daarvoor bestemde poort (wifi is ook mogelijk) en we kunnen beginnen, plug&play in optima forma! Zoals alle aanbieder adverteert ook TvBox Pro met het feit dat je de allernieuwste films en series gratis en zonder abonnement kunt bekijken. Maar ook alle live sportwedstrijden zou je probleemloos moeten kunnen ontvangen in uw woonkamer. De TvBox Pro draait op het bekende android-besturingssysteem en vooraf staan er al wat apps geïnstalleerd, waaronder Kodi. Voorheen was Kodi bekend onder de naam XBMC, ooit ontwikkeld als mediaspeler voor de Xbox. Inmiddels draait het op vrijwel ieder besturingssysteem. Om toegang te krijgen tot alle content moet je eerst even een add-on installeren – hetgeen duidelijk in de meegeleverde gebruiksaanwijzing staat – en klaar ben je.

Even een serietje kijken
We starten de Kodi-app en deze is voorzien van een mooie TvBox Pro-schil. Al direct zie je een groot aanbod aan films rechts in je scherm. Wij besluiten echter op zoek te gaan naar de nieuwste aflevering van de CBS sitcom The Big Bang Theory dus we moeten één veldje naar beneden naar ‘series’. Ook in dit veld verschijnen rechts allerlei aanbevelingen gerankt op populariteit. Al snel vinden we onze favoriete sitcom. Om te voorkomen dat je je wezenloos zoekt door het enorme aanbod is er uiteraard ook gewoon een zoekfunctie beschikbaar. Alle afleveringen verschijnen in beeld verdeeld in de tot nu toe uitgebrachte seizoenen. We duiken de map ‘Season 10’ in en selecteren episode 9. Nu verschijnt er een aanbod van meerdere streams en we besluiten op de bovenste te klikken waar in de naamgeving 1080p en NL.subs staat. Zonder problemen start de aflevering op. Na verloop van tijd merken we dat de subs niet meer helemaal synchroon lopen maar ook daar is door de fabrikant op ingespeeld. Even naar het menu onderin het scherm en je kunt heel simpel de subs iets versnellen of vertragen, vaak is het probleem direct getackeld met deze handeling. Mocht de vertaling je tegenstaan kun je middels dezelfde handeling ook heel simpel een andere sub laden.
We hebben hierna nog even de nieuwe Jason Bourne gestart en ook dit ging zonder problemen. Tot nu toe kunnen we wel wennen aan dit apparaatje.

LiveSport
Het is zondagmiddag en om 16.45 uur staat in de Eredivisie het eindejaarstoetje tussen Ajax en PSV op het programma. Deze willen we graag zien en dit is uiteraard normaal niet mogelijk zonder abonnement op FOX Sports. In het Kodi-menu dalen we af naar het kopje Sport. Al snel vinden we alle beschikbare streams die deze wedstrijd aanbieden. We drukken er in ons enthousiasme zomaar één aan maar de verslaggever van dienst spreek, of eigenlijk schreeuwt, een taal die ons allesbehalve bekend voorkomt. Snel keren we terug en kijken iets beter in de aangeboden streams. We horen nu Nederlands commentaar en zien aan het logo linksboven in beeld dat we naar een uitzending van FOX Sports zitten te kijken. Het beeld is wat schokkerig en allesbehalve HD maar we kunnen in ieder geval de wedstrijd zien. Na een tijdje storen we ons toch aan de beeldkwaliteit en gaan op zoek naar een andere stream. Echt beter wordt het niet, vaak is het exact hetzelfde beeld maar dan met een commentator uit een ander deel van de wereld. Op de site van TvBox Pro zien we later nog wat tips om de streams stabieler te laten lopen.

Conclusie
Naast films, series, muziek en sport is er nog veel meer te zien via de TvBox Pro. Denk hierbij aan uitzending gemist en een complete ‘Kids zone’ waar ook de allerkleinsten alle mogelijke kinderseries en films kunnen bekijken. Maar ook kun je via de Google playstore apps en games installeren en op je tv spelen. Standaard krijg je bij de streambox een standaard afstandsbediening maar via de website van TvBox Pro kun je ook nog een optionele handheld remote bestellen war vooral het surfen en gamen makkelijker maakt. Uiteraard is de TvBox Pro ook ‘gewoon’ een goede 4K mediaspeler met alle toeters en bellen erop.
Het is nog even afwachten hoe lang streamen volgens de wet nog legaal is maar zolang dit het geval is moeten ook wij toegeven dat een streambox toch echt van toegevoegde waarde kan zijn in veel huishoudens. In tegenstelling tot een account bij bijvoorbeeld Netflix betaal je hier natuurlijk eenmalig € 119,- en kun je (ook) bij de meeste content. Het blijft voor ons moeilijk om hier een duidelijk standpunt in te nemen betreft streamen maar zolang ze het in Den Haag niet weten wie zijn wij dan om de lezer dit te onthouden en de moraalridders uit te hangen?

Winnen! ~ actie gesloten, met de winnaars is persoonlijk contact opgenomen ~
TvBox Pro stelt twee exemplaren + handheld remote beschikbaar voor onze lezers! Wat moet je doen? Deel dit bericht op social media en mail de link hiervan + je gegevens naar redactie@digitailing.nl. We sluiten de winactie op 13 januari 2017. Kijk voor meer informatie over de TvBox Pro en alle mogelijkheden op www.tvboxpro.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

ALSO Exclusive Partner Event 2016 was een waar kerstspektakel!

BenQ EX3200R: Gebogen scherm om optimaal te genieten van video