in

DigiTest: Nacon RIG 800 PRO HS Draadloze Gaming Headset review

Als je bekend bent met de oude Plantronics Rig gaming headsets van een paar jaar geleden, dan zal je ervaring met de Nacon Rig 800 Pro HS headset grotendeels hetzelfde zijn.

De RIG 800 PRO HS is bijna identiek qua functies en kwaliteit als de eerdere koptelefoons in de RIG serie, alleen met een nieuw moederbedrijf aan het roer. De nieuwe RIG 800 voegt een basisstation toe om je koptelefoon na gebruik gemakkelijk te docken en op te laden, en behoud dezelfde geweldige geluidskwaliteit en het comfort van de eerdere versies.

Look & feel

Op het eerste gezicht kan de RIG 800 Pro je een beetje voor de gek houden. De earcups kunnen namelijk losgemaakt worden van de headset, maar geen stress, dat betekent niet dat die stuk is. Door de koptelefoon los te maken kun je hem precies afstellen op de grote van jouw hoofd.

De bouwkwaliteit hiervan is zeker niet slecht, maar we raden je wel aan voorzichtig te zijn als je de headset voor het eerst in elkaar zet. Dat komt omdat het plastic van de dit systeem wel een beetje kwetsbaar aanvoelt.

RIG 800 Pro comfortabel genoeg om langdurig te gamen, zonder dat je hoofdpijn krijgt, of even je headset moet afzetten om te pauzeren.

Het tegenovergestelde is echter waar voor de headsets. Deze zijn uitstekend, en zijn voldoende gekussend met een pluche coating voor een hoog niveau van comfort. De zelfinstellende hoofdband is ook gemaakt van een zacht materiaal, waardoor de headset zacht op je hoofd rust. Hierdoor is de RIG 800 Pro comfortabel genoeg om langdurig te gamen, zonder dat je hoofdpijn krijgt, of even je headset moet afzetten om te pauzeren.

Wat ook toevoegt aan het comfort, is dat de RIG 800 een lichtgewicht is, waardoor het bijna voelt alsof je helemaal niets op je hoofd hebt zitten. De gewichtloosheid is vooral te danken aan de gebruikte kunststoffen. Hoewel ze hun werk doen om de RIG 800 PRO HS luchtig te houden, ziet hij er daardoor iets goedkoper uit dan hij eigenlijk is.

Features

De RIG 800 Pro heeft een super minimale functieset. Uit de doos krijg je, naast de headset zelf, een charging station, oplaadkabel en een draadloze USB-adapter voor het aansluiten van de headset.

Het charging station werkt precies zoals je zou verwachten. Hier kun je de RIG 800 PRO HS rechtop in zetten om hem op te laden. Met een volledige lading (3-4 uur) kun je de koptelefoon ongeveer 24 uur lang gebruiken. Door de headset na gebruik weer in het dock te plaatsen, zal de batterij nooit leeg gaan tussen de sessies door.

Doordat de headset draadloos is, heb je natuurlijk het gemak van beweegvrijheid, zonder steeds bezig te zijn met een kabel. Alles aan de RIG 800 PRO HS is ontworpen om de headset zo probleemloos mogelijk te maken.

Op de linkerkant van de headset zitten een paar knoppen en schuifjes. Deze zijn supermakkelijk te vinden en te identificeren terwijl je de headset draagt. Hiermee kun je snel het volume regelen, je microfoon output door je koptelefoon heen laten komen, en door de microfoon naar achteren te schuiven kun je hem uitschakelen als dat nodig is.

Geluidskwaliteit

De RIG 800 Pro beschikt over 40 mm resonator-drivers voor lage frequenties, wat een hoop technische praat is om te zeggen dat ze over het algemeen de lage en middentonen goed doen en dat ook de bastonen goed naar voren komen. Door deze focus op de lage tonen, komen de hoge tonen iets minder scherp naar voren.

Maar dat is niet het einde van de wereld, want de koptelefoon klinkt echt goed, en vooral de directionele audio was top (bv. een personage dat in een tent linksachter me praat), en de RIG maakt zelfs gebruik van de 3D-audio van de PS5.

Het andere deel van de audio-ervaring met een headset is de microfoon, en deze is ook zeker getest. Door met mijn teamgenoten te praten over hoe het klonk, en wat opnames te maken en er zelf naar te luisteren, kwam ik erachter dat het prima te gebruiken is voor callouts in-game. De kwaliteit is super, alleen kan het output-volume vrij zacht zijn. Gelukkig is dat goed op te lossen door de microfoon dichterbij je mond te bewegen. (push-to-talk is dan wel een must, want de microfoon vangt nog wel eens wat ademgeluiden op)

Nacon’s Rig 800 Pro HS headset behoudt zijn vertrouwde ontwerp en combineert het met geweldige geluidskwaliteit en comfort voor lange gamesessies. De headset heeft een geweldige directionele audiokwaliteit, en een nieuw oplaadstation biedt een handige manier om je headset op te bergen en op te laden als je klaar bent met gamen.

De koptelefoon is alleen beschikbaar in het zwart, en is te koop vanaf €199,90.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Een op drie Nederlanders wil Black Friday-verbod

IT-inkopers kunnen de technologische vernieuwingscyclus van vier jaar doorbreken