in

4 nieuwe iPhone modellen, of iets minder nieuw?

Dinsdag 14 september had Apple weer een grote aankondiging: de nieuwe iPhone 13 serie. Vorig jaar was het Apple evenement vanwege corona-omstandigheden uitgesteld tot 13 oktober. Toen kwamen er 4 nieuwe modellen op de markt.

Dit jaar is het evenement ‘zoals gewoonlijk’ in dezelfde periode (september) gehouden. Wat er echter bij komt kijken is dat het lijkt als er ook ‘dezelfde’ modellen zijn uitgekomen. In dit artikel een kleine vergelijking en beoordeling of de nieuwe iPhone 13 serie het ‘vlaggenschip’ van Apple genoemd mag worden.

Weer 4 modellen

Apple kondigde met de nieuwe iPhone 13 weer 4 modellen aan: de iPhone 13 mini, de iPhone 13, de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max. Deze modellen lijken precies hetzelfde als de iPhone 12. Dat komt, omdat de iPhone 12 ook in deze modellen verscheen. De nieuwe modellen zijn qua afmetingen precies hetzelfde als eerdere iPhone modellen. Alleen het camera-eiland is anders. Ook zijn de prijsverhoudingen hetzelfde als vorig jaar. De iPhone 13/mini zijn goedkoper dan de iPhone 13 Pro/Max.

Andere inhoud?

Kijken we naar de binnenkant van de nieuwe modellen, dan is er natuurlijk verschil merkbaar. De batterij is bijvoorbeeld groter wat leidt tot een verhoogde gebruiksduur van 1,5 tot 2,5 uur. Ook is de processor-chip verbeterd (van A14 naar A15). Meer snelheid en optimaler energiegebruik. Maar dit zijn natuurlijk vanzelfsprekende ontwikkelingen. Wie brengt er immers een nieuw model op de markt dat niet sneller is?

Toch een nieuwe vlaggenschip?

Dat de iPhone sneller is en langere batterijduur heeft is goed als nieuw model, maar echte verbeteringen zitten hem in de iPhone 13 Pro. Kijk bijvoorbeeld het introductiefilmpje van de iPhone 13 Pro. Ruim 90% gaat over de camera. Dat is logisch, want op het gebied van camera prestaties is de iPhone 13 Pro vergeleken met de iPhone 12 Pro een stuk beter. De iPhone 13 Pro doet namelijk zijn intrede in de professionele foto- en filmapparatuur met macrofotografie (foto’s maken en filmen op 2 centimeter afstand), ‘cinematic mode’ (filmen en editen op ProRes) en portretmodus (wisselen van focus tijdens en na het filmen). Hiermee lijkt de nieuwe smartphone eerder een professionele camera met handige bel- en internetfuncties dan andersom.

Zeker in een wereld waar gebeurtenissen vastleggen normaal is, kan de nieuwe iPhone 13 gezien worden als het nieuwe vlaggenschip van Apple. Geïnteresseerd? De pre-order begint op 17 september en de nieuwe iPhone 13 is leverbaar vanaf 24 september.

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

UPPO op kickstarter

Razer introduceert met de Wolverine V2 Chroma zijn meest geavanceerde controller ooit