in , ,

DigiTest: Philips Hue starterkit

De komende tijd nemen we een aantal Smart Home-producten onder handen voor onze DigiTest rubriek. De starterkit van Philips Hue is de eerste waar we ons licht over laten schijnen! Wil je op de hoogte blijven van al onze Smart Home berichten check dan regelmatig de DigiSmart rubriek op onze site.

In de verpakking

De starterkit (wit & kleur ambiance E27) welke we van Philips toegestuurd kregen bevat: drie Hue lampen, één Hue Bridge 2.0 (+ stekker en Ethernet kabel) & een Philips Hue dimmer. En uiteraard de handleiding.

Stap 1: draai de Philips Hue lampen in de fitting en schakel de lichtknoppen aan
Stap 2: schakel de Hue Bridge in en verbind deze met je netwerk (LAN)
Stap 3: trek het stickertje uit de Hue dimmer en de lampen zijn te bedienen

Klaar is Kees, je kan nu via de dimmer alle lampen tegelijk aan- en uitzetten of dimmen. De ‘aan-knop’ is overigens te programmeren zodat deze vier verschillende acties kan activeren, maar daarover later meer.

Hue Bridge 2.0

Zonder de Hue Bridge zijn de lampen niet te bedienen, deze dient namelijk als hub voor al je lampen in huis. Er zijn tot ruim vijftig lampen te koppelen aan de hub dus ruim voldoende voor je gehele woning. De fraai vormgegeven hub wordt bij de router in de buurt geplaatst en met een ethernetkabel verbonden. Vervolgens stop je de stekker in het stopcontact en er wordt automatisch verbinding gemaakt met alle aanwezige lampen, de dimmer en de App.

Stap 4: download de Hue App

Deze stap hadden we bewust nog even overgeslagen. Hier is waar alle magie ontstaat, we downloaden de nieuwste app (Hue Gen 2) uit de App Store en laten deze na opstarten alle lampen zoeken door één klik op de ronde blauwe bridgeknop. Vervolgens kan je heel eenvoudig zogenoemde ‘scènes’ aanmaken en namen geven aan de diverse lampen (bijvoorbeeld woonkamer-, slaapkamer- of hanglamp etc.). De stap-voor-stap handleiding werkt zeer eenvoudig én gebruiksvriendelijk.

Met één aanraking van je scherm verander je de warmte of kleur van het licht of schakel je het licht in de slaapkamer aan of uit terwijl je in de woonkamer bent. Handig om je slaapgrage tienerzoon op een rustige manier uit zijn haast comateuze toestand te doen ontwaken in plaats van onderaan de trap te gaan staan schreeuwen.
De routines-functie is een nieuwe en ook een zeer handige in de deze app, je kunt de gedragingen (o.a. kleur- & lichtsterkte) van de lampen instellen naar ieder moment van de dag. Geheel naar eigen gevoel in te richten, zo is het in de avond fijn om de lampen wat minder fel te laten branden bij het kijken van een filmpje.
Het is ook mogelijk de lampen individueel te bedienen maar het gebruik van scènes heeft onze voorkeur. Vanaf je luie stoel geef je – na koppeling met Apple Homekit – Siri commando’s aan; ‘Hé Siri, lampen in filmstand’ waarna de scène start en alle lampen zich aanpassen.

En het gaat nog verder; zo kan je ook de kleurstelling laten bepalen aan de hand van een eigen foto/afbeelding. Hangt er in een ruimte een kunstwerk kan je dus die kleurstelling overnemen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Ook je locatie in huis kan bepalen wat het licht moet doen, zo schakelen de lampen in of uit wanneer je thuiskomt of naar je slaapkamer loopt, WiFi-verbinding is hierbij niet vereist.

Apple Homekit

Philips komt met steeds meer koppelmogelijkheden, zo kun je op dit moment al je Bosch apparaten, Nest thermostaat, Razer hardware, Logitech Harmony producten, Amazon Echo en Apple HomeKit linken. Aangezien wij graag werken met Homekit van Apple ‘lichten’ we deze er even uit; ook hier werkt de koppeling weer perfect, je laat de Apple Home-app synchroniseren met de Hue-app en Siri neemt je lampen over. Zorg voor duidelijke namen want daar laat ‘ze’ namelijk nog wel eens wat steekjes vallen. Zo kwamen we erachter dat Siri ‘licht uit’ wel uitvoerde maar ‘licht aan’ niet… Veel duidelijker zou het toch niet kunnen zou je zeggen, wat blijkt Siri luistert wel naar ‘ligt aan,’ met een G dus… Dus daar moet je met je scènes wel even mee testen. Een standaard oproep; ‘Hé Siri, dim de lichten’ is al aanwezig in de homekit.

Waar ik zelf vrolijk word van het commanderen van Siri is mijn vriendin daar minder van gecharmeerd. Zij gebruikt daarom ook vanzelfsprekend de meegeleverde Hue dimmer voor het in- en uitschakelen van de lampen. Dimmen kan uiteraard ook, de aanknop heeft ook nog de mogelijkheid om naar wens te programmeren. Bijvoorbeeld bij één keer klikken de lichten aan, twee keer klikken warmer licht etc.

Conclusie

Wat ons betreft raden we iedereen die geïnteresseerd is in Smart Home-producten de starterkit aan. Philips Hue is het beste wat je op dit moment kan krijgen op gebied van Smart-verlichting en dat zal nog wel even zo blijven ook. De software wordt steeds verder doorontwikkelt en er worden steeds meer koppelingen met andere apparaten toegevoegd. De ‘color ambiance starterskit’ variant die wij voor deze review gebruikte schaf je aan voor € 170,00. Wellicht dat dat nog het struikelblok is voor veel mensen, alhoewel je bijvoorbeeld met je woonkamer kan beginnen. Geloof me als ik zeg dat je dan binnen de kortste keren extra lampen zal aanschaffen voor de rest van je woning.

Kijk hier voor alle mogelijkheden en Hue producten.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Digitailing jeugd weer op pad: Dutch Comic Con

Nederlanders geven 28% meer uit in buitenlandse webshops