in ,

DigiTest: PlayStation VR

Afgelopen week was het smullen op de redactie van Digitailing, eindelijk konden we hands-on met de Playstation VR en tevens aan de slag met een 65 inch UHD HDR Sony XD93 TV – ons verlanglijstje voor Sinterklaas is bij deze ingevuld.

Voor de Playstation VR DigiTest hadden we vrijdagavond wat vrienden uitgenodigd, veel mensen hebben namelijk wel gehoord van VR maar het echt beleven is een ander verhaal. Het grote publiek hikt tegen de aanschafprijs aan van de diverse VR-brillen (we hebben het hier niet over de kartonnen telefoon varianten). Playstation 4-bezitters kunnen nu echter al voor €399,- instappen met PSVR, dat scheelt aanzienlijk t.o.v. bijvoorbeeld de Oculus Rift of HTC Vive waar je ook nog een flinke game-PC voor nodig hebt.

Aansluiten en opstarten
Bij het naar ons toegestuurde pret-pakket moet wel opgemerkt worden dat naast de PSVR-bril ook een camera en twee move-controllers waren bijgesloten (meerprijs van +/- €135,-). Tevens hadden we de beschikking over de Plantronics RIG 4 VR headset om de beleving nóg intenser te maken. Voordat collega’s en vrienden binnenstroomdeen zorgden we natuurlijk eerst voor dat alles goed werd aangesloten, en dat bleek toch nog een flinke klus (geen rocket science overigens). Er zijn een aantal adapters en kabels welke op de juiste manier moeten worden aangesloten en het is daarna een wirwar van snoeren op de tafel. De volgende stap is het positioneren van een proefpersoon voor de camera (welke vrij gevoelig is en goed stabiel geplaatst moet worden). Na het plaatsen van een demo-disk in de PS4 en de VR-bril opzetten met daaroverheen de headset, kunnen we beginnen.

Beleving en games
Bovenstaande klinkt misschien wat negatief maar normaal gesproken hoef je alles natuurlijk maar één keer aan te sluiten en goed te positioneren. Met de PSVR op je hoofd is alleen al het keuzemenu van deze demodisk een belevenis, je bevindt jezelf al rondkijkend in een hal vanwaaruit je de keuze kan maken welke game je wilt opstarten. Vóór ons zweeft een ronde bal welke je kan aanraken met je controller (deze wordt virtueel weergegeven) of door je hoofd richting de bal te bewegen. Met de controller kiezen we voor een onderwater beleving, we willen rustig beginnen. De ronde bal die bij deze keuze hoort is gemaakt van water en je hoort het water klotsen als je deze aanraakt of doe is gek. je hoofd ‘in’ de bubbel steekt. Nu we de beleving hebben opgestart bevinden we ons in een onderwaterkooi welke langzaam afdaalt naar de bodem van de oceaan, het is écht fantastisch om te zien wat er allemaal om je heen gebeurt en het ‘vrije gevoel’ te krijgen welke de VR-bril je geeft. Wanneer je naar beneden kijkt en de diepte in tuurt ‘voel’ je deze ook echt. Mensen met (lichte) hoogtevrees -zoals één van de aanwezige- zullen dit zeker onderschrijven. De vriendelijke dame die ons begeleid (alleen via audio) vertelt echter na een paar minuten dat ze met hoge snelheid een object onze richting op ziet komen en je voelt het al. Een ‘grote witte’ vriend doet zijn intrede, gelukkig zitten we in onze virtuele kooi! Daar is deze haai het echter niet mee eens en begint te beuken en bijten en breekt zodoende de voorkant van de kooi open. Het meekijkende gezelschap ziet op het scherm wat ik meemaak maar de beleving is zoveel leuker mét bril dat al snel de volgende proefpersoon aan de slag wil met de bril.

Elke game heeft een eigen beleving; van rondkijken, vliegen, springen tot schieten. Het is echt genieten met VR! Echter is de beleving zó intens dat je geen uren achter elkaar zal gamen. We hebben ons hoe dan ook super vermaakt met de kleinere demo-games maar ook met wat uitgebreidere games als Batman Arkham VR en de horrorgame van de makers van Until Dawn. De horror ervaring die ‘Rush of Blood’ (Until Dawn) je geeft is onbeschrijfelijk en kan ik iedereen aanraden, al rollend in een treinkarretje zijn de schrikeffecten en het schieten (met twee move-controllers) fantastisch.

Graphics en conclusie
Bij de graphics (zie specs hieronder) hadden we wel het gevoel dat het beeld af en toe wat wazig en niet full-hd was en merk je ook dat voor gameontwikkelaars dáár de uitdaging ligt. Met uitzondering van Batman Arkham VR waren de games grafisch gezien geen hoogstandjes. De extra virtuele beleving die je door de Playstation VR-bril krijgt vergoed echter alles. Voor mensen die een PS4 bezitten en een betaalbare VR-beleving willen meemaken zou ik de PSVR met stip bovenaan mijn verlanglijstje plaatsen. Het kan niet anders dan dat er de komende tijd een groot aantal nieuwe VR-games uitgebracht gaat worden.

—————

Specificaties
Productnaam: PlayStation VR
Productcode: CUH-ZVR1-serie
Releasedatum: 13 oktober 2016
Display: OLED
Displayformaat: 5,7 inch (14,5 cm)
Resolutie: 1920 x RGB x 1080 (960 x RGB x 1080)
Vernieuwingsfrequentie: 120 Hz, 90 Hz
Gezichtsveld: ca. 100 graden
Microfoon: geïntegreerd
Sensoren: acceleratiemeter, gyroscoop
Verbinding: HDMI, USB

Externe afmetingen/gewicht
VR-headset: ca. 187 × 185 × 277 mm (breedte × hoogte × lengte, exclusief uitstekende onderdelen, hoofdband op het strakst). Ca. 610 g (zonder kabel).
Processoreenheid: ca. 143 × 36 × 143 mm (breedte × hoogte × lengte, exclusief uitstekende onderdelen). Ca. 365 g.
Processoreenheid-functionaliteit
3D-audioverwerking, Social-scherm (spiegelmodus, losstaande modus), cinematische modus

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Verwen je oren deze winter met de beste bluetooth-producten van Bigben Interactive

Sint zorgt voor topdrukte in winkels en online