in

Wat dertig jaar internet in Nederland ons biedt

Hoewel data-analyse in een stroomversnelling is geraakt, wordt het potentieel nog niet volledig benut – Afgelopen zaterdag was het precies dertig jaar geleden dat Nederland, als eerste in Europa, werd aangesloten op het publieke internet.

Het netwerk op het Science Park in Amsterdam vormde de start van het wereldwijde internet zoals we dat nu kennen. Inmiddels maken ruim vier miljard mensen wereldwijd gebruik van het internet en spreken we van een data-economie. Het op grote schaal opslaan, opvragen en analyseren van data creëert enorme financiële en economische waarde. Maar wat bracht het Nederland?

“Belangrijk is dat de Nederlandse economie zich bewust is van het potentieel van de data-economie. We moeten leren dat potentieel veel beter te benutten”

Het genereren en delen van informatie en kennis vormt al ruim tweehonderd jaar het fundament onder onze economische en sociale ontwikkeling. De technologische ontwikkelingen van de afgelopen dertig jaar hebben ervoor gezorgd dat de snelheid waarmee nieuwe data worden gegenereerd en gedeeld explosief is gestegen. Digital Realty deed recent onderzoek naar het belang van data voor de Nederlandse economie en wat blijkt; we zouden zoveel meer kunnen bereiken als we de data die we genereren nog beter inzetten.

De huidige status

De data economie in Nederland was in 2016 goed voor ruim 24 miljard euro aan inkomsten. Een groei van bijna negen procent ten opzichte van 2002. Bijna een kwart miljoen van de banen in Nederland is direct gelinkt aan de data-economie en nog eens honderdduizend worden gecreëerd door ontwikkelingen als gevolg van de data-economie. Bedrijven waarbij een hoge kennisintensiteit vereist is, zoals de farmaceutische industrie, de media-industrie, IT- en financiële diensten, investeren het meest in data-analyse. Het zijn dan ook de IT-sector, financiële dienstverlening en maakindustrie die het meest bijdragen aan de data-economie.

Wat is het dan waar deze sectoren in investeren en waarmee ze de potentie van data benutten? De toepassing van big data en technologieën als het Internet of Things maakt dat we productiever werken. Denk bijvoorbeeld aan de landbouw; door beter gebruik van data, kan de behoefte aan behandeling van gewassen met bestrijdingsmiddelen worden verminderd. Het gevolg: kosten dalen en de efficiëntie neemt toe. Naast productiviteit, kan de kwaliteit van goederen en diensten met data worden verbeterd. Denk aan het analyseren van gebruikersdata van consumenten waarmee producten en diensten worden gepersonaliseerd. Data-analyse en ontwikkeling van nieuwe technologie maken ruimte voor nieuwe bedrijven, meer werkgelegenheid en verbetering van de concurrentiepositie van Nederland.

Wat kan er dan beter?

Een inkomen van ruim 24 miljard en een groei van bijna negen procent klinken veelbelovend. Echter, de Nederlandse economie benut slechts de helft van het potentieel dat de data-economie te bieden heeft. Dit betekent dat er ruim 25 miljard euro meer verdiend kan worden. Nederland loopt in dat opzicht achter ten opzichte van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Deze landen verdienden in 2016 respectievelijk 10 miljard euro, 73 miljard pond en 10 miljard euro aan data en benutten het potentieel van de data-economie veel beter. Waar heeft dit dan mee te maken?

Er wordt door bedrijven in Nederland te weinig geïnvesteerd in data. Met name het MKB ziet nog niet in wat het potentieel is van data-analyse. Ze beschikken over te weinig financiële middelen en missen daarnaast de expertise die nodig is voor het ontwikkelen van een goede datastrategie. Een andere belangrijke oorzaak is een tekort aan vaardigheden. Voor veel bedrijven is het sowieso een flinke uitdaging om genoeg gekwalificeerde werknemers te werven of te behouden. Vind dan maar eens werknemers die beschikken over de juiste vaardigheden die nodig zijn voor de ontwikkeling en het onderhoud van data-platformen.

Toch is Nederland wel flink aan de weg aan het timmeren. Zo laat het land zien ook te investeren in data buiten de traditionele sectoren en realiseerde het land in de agrarische sector een toename aan inkomsten van meer dan 150 procent door datagebruik. Daarmee scoort Nederland hoger dan de rest van Europa. “Belangrijk is dat de Nederlandse economie zich bewust is van het potentieel van de data-economie. We moeten leren dat potentieel veel beter te benutten”, zegt Petran van Hugten, Vice President Data Centre Operations EMEA bij Digital Realty. “De overheid en het bedrijfsleven moeten daarom meer investeren in nieuwe technologieën. Data zijn niet iets van de toekomst; ruim dertig jaar geleden raakte de data-ontwikkeling al in een stroomversnelling. Het allereerste mailtje werd toen verstuurd vanuit het Science Park, waar ook Digital Realty’s Data Tower staat. En als ik kijk waar we nu staan blijkt wel weer dat het essentieel is dat we meer en meer gebruik maken van de mogelijkheden die data nu bieden.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Copaco breidt 2tCloud-platform uit met de beveiligingsoplossingen van Symantec

Nederlanders massaal op zoek naar Black Friday-deals