in

DigiTest: Oral-B iO review

Een tandenborstel in de DigiTest rubriek? Die hebben we nog niet eerder gehad maar als je na het lezen van deze review ziet hoe volgepropt met features deze elektrische tandenborstel zit begrijp je waarom. We zijn namelijk blij dat we als een van de eerste met de Oral-B iO aan de slag konden.

Tandenpoetsen doen we al sinds 1498 (China met varkenshaar) en sindsdien heeft de ontwikkeling uiteraard niet stil gestaan. In 1987 vond tot dan toe de grootste innovatie plaatst op gebied van poetsen met de eerste elektrische Braun Oral-B-tandenborstel. Tandartsen zijn er zoals je weet van overtuigd en onderzoek wijst uit dat elektrisch poetsen een must is.

Revolutie

De Oral-B iO tandenborstel die sinds deze maand in de schappen ligt is de nieuwste Oral-B en heeft technologie van de toekomst aan boord.

Zes jaar onderzoek, feedback van tandartsen en maar liefst 1800 consumenten later, is de iO het neusje van de zalm onder de elektrische tandenborstels.

In 2020 kwam het bedrijf met de Oral-B iO elektrische tandenborstel. Dat is een borstel die de oscillerende en roterende poetsbewegingen combineert met microtrillingen op een geluidloze wijze. Zes jaar onderzoek, feedback van tandartsen en maar liefst 1800 consumenten later, is de iO het neusje van de zalm onder de elektrische tandenborstels.

Verpakking

Ik denk dat de door ons ontvangen verpakking speciaal ontwikkeld is voor pers- en review-doeleinden maar de matzwarte doos is een cadeautje op zich. Bij het openen begint aan de binnenzijde op een geïntegreerd LED schermpje een Oral-B iO commercial te spelen en kan je zelfs pauzeren of volume regelen. In de verpakking vinden we naast het apparaat waar het allemaal om draait en de bijbehorende accessoires zoals borstels, ultimate clean opzetstukje, opladers en een travel case voor onderweg, ook nog twee 3D whitening tandpasta tubes.

Looks en features

Het eerste dat opvalt aan de iO is het interactie kleurenschermen, mooi weggewerkt in de mat witte borstel en precies op de plek om met je duim te bedienen. Na het kiezen van de taal (Nederlands niet aanwezig) kan je je persoonlijke kleur kiezen, geen gekleurde ringetjes meer om je borstels dus. Je persoonlijke kleur wordt weergeven in de ring onder de borstel waar ook de kleur zichtbaar wordt of je juiste drukt op je tanden geeft.

Vervolgens begroet de iO je met vrolijke emoticons en kan je kiezen wat voor poetsbeurt je wilt gaan toepassen; Daily clean, sensitive, whiten, gum care, intense, super sensitive, tongue clean of het setting menu. We duiken eerst even het setting menu in en zien dat Bluetooth enabled is en klaar is voor koppeling met je bijvoorbeeld Smartphone, maar over de App later meer. In de setting kan je ook de persoonlijke kleur en taal weer aanpassen of helemaal terug naar factory settings.

Na m’n poetsbeurt krijg ik een smiley, goed gedaan dus, en vervolgens het batterij niveau zodat je weet of je moet opladen of niet

Aangezien ik mijn tanden al had gepoetst begin ik dit keer maar eens met een whitening behandeling met de meegeleverde tandpasta. Keuze op het scherm voor ‘whiten’, tandpasta erop en gaan… er loopt een teller op waarop de poetstijd wordt weergeven en om de dertig seconden krijg je een extra trilling met na twee minuten de drie pulsen waardoor je weet dat je klaar bent. Het eerste wat opvalt is dat je tijdens het poetsen realtime ziet of je goed poetst, bij groen licht geef je voldoende druk, rood te veel en wanneer ik mijn eigen turquoise kleur zie geef ik te weinig druk, super handig! Na m’n poetsbeurt krijg ik een smiley, goed gedaan dus, en vervolgens het batterij niveau zodat je weet of je moet opladen of niet. De oplader heeft trouwens ook een upgrade gekregen wan deze is magnetisch. Hierdoor blijft de iO mooi rechtop in balans zonder dat er een gat onderaan tandenborstel zit en dus ook geen pinnetje op de oplader om deze in balans te houden. Dit heeft weer als voordeel dat het makkelijk is schoon te maken en dus hygiënischer.

Terugkomend op de eerder genoemde poetsbeurt-keuzes spreekt het dus voor zich dat de slimme druksensor zich aanpast naar je keuze. De iO weet oscillerende en roterende poetsbewegingen te combineren met microtrillingen en dit op een manier waardoor de borstel véél stiller is dan andere elektrische tandenborstels. Met een slimme techniek (A.I.) om te controleren hoe je de boven-, voor- en achterkant van je tanden poetst en je helpt dit zo goed mogelijk te doen. Door de verschillende kleuren wordt er continue rekening gehouden met de gezondheid van je tandvlees. Even wat technischer; het magnetische iO aandrijfsysteem is een lineair systeem dat er voor zorgt dat elk individueel borstelhaartje tot de punt reiningingskracht krijgt en met de zachte microtrillingen tandplak nog veel beter verwijdert.

Oral-B app

De Oral-B app bestaat al langer maar komt nu voor het eerst op ons pad door de Bluetooth connectie. Je kunt met deze leerzame app je dagelijkse poetstechnieken ervaren en daar van leren door de loop der tijd. Je krijgt dus een persoonlijke begeleiding op basis van je eigen mondverzorgingsroutine. Scheelt weer een bezoekje aan de mondhygiënist.

De app gebruikt 3D tracking om zestien zones te koppelen aan de oppervlakken van je tanden en kiezen. Dit in combinatie met de herkenning van 1000 verschillende poetsstijlen helpt de app ervoor dat je alle zones bereikt en doet dit ‘realtime’. De poetspatronen worden opgeslagen en zijn via statistieken terug te kijken en geven advies. Bekijk hier alle extra opties dat de Oral-B App op dit moment biedt.

Conclusie

Ongelofelijk wat een opties er zijn verwerkt in de Oral-B iO en die moeten er allemaal voor zorgen om een zo’n goed mogelijke poetsbeleving te geven. De iO ligt super in de hand en de bediening is ook erg intuïtief, de komende tijd ga ik maar eens in de gaten houden hoe ik eigenlijk poets en die info speel ik dan door aan mijn mondhygiënist, kijken of ik wat bezoekjes kan skippen de komende jaren. Voor een CAP € 399,- wordt de iO (serie 9) inmiddels aangeboden via de Oral-B webshop en is verkrijgbaar in zwart, wit en (oud)roze.

Dit is trouwens wat er uit onderzoek van Oral naar voren komt; in vergelijking met handtandenborstels ondervonden gebruikers van Oral-B iO™:

  • 100 procent meer plakverwijdering na acht weken
  • 100 procent gezonder tandvlees in slechts één week
  • Zes keer meer tandplak verwijdering langs de tandvleesrand
  • 83 procent van de gingivitispatiënten bereikte binnen acht weken gezond tandvlees

Reacties

Reageren
  1. Prachtige elektrische tandenborstel van Oral B, die io-9. Kostte me € 399,00 en een week later vergat ik de oplader mee te nemen uit een hotelkamer. Hotel kan deze niet meer vinden dus ik wilde een nieuwe oplader bestellen (die anders zijn dan de andere Oral-B opladers, io past alleen op een platte ronde lader, dus zonder dat bekende omhoog staande pookje).Wat blijkt: opladers zijn niet los te koop voor deze dure serie tandenborstels!!! Oftewel: je kan je tandenborstel weggooien zodra de batterij leeg is, opladen gaat namelijk niet meer dan. Schandalig slecht van Oral B/ Braun!!! Een keer oplader vergeten is € 400,00 schade. Voor mij nooit meer Oral B.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

NETGEAR Armor™ nu beschikbaar op WiFi 6-routers en mesh-systemen voor bescherming van internet in huis

Nóg dunner, lichter en krachtiger: De vernieuwde ZenBooks van ASUS zijn binnenkort verkrijgbaar