in

Valentijnsdag online of offline: Nederlanders vinden op datingsapps eerder een oplichter dan een langdurige relatie

Binnenkort is het weer zover: Valentijnsdag, de dag van de liefde. Door de pandemie zijn we voor een groot deel gedwongen om delen van ons leven te digitaliseren, zo ook het vinden van een partner.

Onderzoek wijst uit dat het gebruik van datingapps tijdens de lockdown is toegenomen én dat meer mensen datingapps zijn gaan gebruiken. Maar waar worden die datingapps voor gebruikt? Wat zijn redenen om je er juist niet aan te wagen en wat kunnen gebruikers doen om op een veilige manier gebruik te maken van datingapps? Kaspersky deed onderzoek onder meer dan 1000 Nederlanders om te achterhalen hoe datingapps worden gebruikt, wat mogelijke bedreigingen zijn en wat je als gebruiker kunt doen om je tegen die bedreigingen te beschermen.

Maar liefst 4 op de 5 (82%) Nederlanders geeft aan in het verleden gebruik te hebben gemaakt van een datingapp of dat op dit moment te doen. Het merendeel hiervan gebruikt het omdat zij op zoek zijn naar een langdurige relatie (41%), nieuwe mensen willen leren kennen (40%) of op zoek zijn naar seksueel contact (27%). Alhoewel de meeste mensen op zoek zijn naar een langdurige relatie, lukt het maar 35 procent om die ook daadwerkelijk te vinden. Makkelijker is het om nieuwe mensen te leren kennen, 68 procent zegt dat het hen is gelukt via een datingapp. Bijna hetzelfde percentage, 69 procent, is van toepassing op het vinden van seksueel contact.

Aan de andere kant geeft 15 procent van de Nederlanders aan nog nooit gebruik te hebben gemaakt van een datingapp. De helft (50%) geeft als reden op dat ze liever mensen in het echt ontmoeten, maar ook een groot deel wantrouwt de mensen op datingsapps (29%) of is bang om opgelicht te worden (27%). Vooral dit laatste lijkt geen irreële angst, want maar liefst 42 procent van de datingappgebruikers geeft aan dat ze veel fake profielen tegenkomen op datingapps. En maar liefst 45 procent geeft aan dat ze wel een gecontacteerd zijn door een oplichter of zelfs opgelicht zijn.

Hoe zit het dan met de tevredenheid over datingapps? Die valt nog redelijk tegen. Iets meer dan de helft (54%) van de datingappgebruikers vindt dat datingapps daten makkelijker hebben gemaakt en hetzelfde percentage geeft aan het gebruik van een datingapp leuk te vinden. Ook het vertrouwen in de algoritmes is niet heel erg hoog. 61 procent is van mening dat het algoritme op zich goede matches voorstelt, maar slechts 41 procent denkt dat een AI of algoritme hen echt kan matchen met iemand die bij hen past. Wel opvallend is dat bijna een kwart (24%) van de datingappgebruikers een relatie met een AI heeft gehad of zou overwegen.

Toen ik onderzoek deed tijdens de lockdowns, merkte ik dat datingapps voor vooral veel jonge mensen heel belangrijk werden

Maar nu het er naar uitziet dat er weer steeds meer kan richting de zomer, ziet Dr. Roanne van Voorst, toekomst-antropoloog, het rooskleurig in voor de daters: “Toen ik onderzoek deed tijdens de lockdowns, merkte ik dat datingapps voor vooral veel jonge mensen heel belangrijk werden: nu cafés en sportscholen dicht waren, vormden apps de enige manier om anderen te kunnen leren kennen. Maar met elkaar chatten, is toch iets heel anders dan elkaar zíen: je kunt niet goed inschatten of je iemand werkelijk aantrekkelijk vindt. Zelfs bij bellen werkt onze intuïtie minder goed, dan bij een échte ontmoeting, waarin je elkaar kunt horen, zien en voelen. Maar met het slechte Nederlandse weer van de afgelopen maanden bleef het lastig om iemand die je op een datingapp ontmoette in de buitenlucht te ontmoeten, en met name vrouwen vonden het onveilig om op een eerste date al thuis af te spreken. Gelukkig komt nu de zomer eraan, én lijkt het erop alsof de restaurants en kroegen open gaan. Mijn advies, voor alle liefdeszoekers: gebruik de datingapp voor een eerste oriëntatie, maar spreek vooral snel in het echt af als je denkt dat je een klik met iemand hebt – dan merk je direct, of dat klopt, of dat het slechts een digitale fling was.”

De datingapps van de toekomst zullen toesturen op zo’n snelle ontmoeting, denkt van Voorst. “Er zijn apps in de maak die je snel en veilig, anoniem, met elkaar laten videobellen binnen de app. En er bestaat inmiddels al een datingapp die de date voor je regelt!”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

AOC biedt duurzame bedrijven nu monitoren voor kantoor met de TCO Certified, generation 9, certificatie

D-Link voegt Wi-Fi 6 Mesh Range Extender toe aan EAGLE PRO AI-serie