in

DigiFocus: Doven en ernstig slechthorenden geholpen met geluidsprocessor via de iPhone

Nederland telt zo’n 44.000 volwassenen die lijden aan ernstig gehoorverlies. Hiervan is sprake wanneer je bijvoorbeeld een passerende vrachtwagen niet meer hoort. Dit heeft grote impact op hun dagelijkse leven.

De Wereld Gezondheidsorganisatie waarschuwde vorig jaar dat eenzaamheid en sociaal isolement als gevolg van ernstig gehoorverlies een groot probleem is, omdat mensen daardoor werkloos en depressief kunnen raken. Sinds kort is een nieuwe technologie beschikbaar om deze groep mensen te helpen en de iPhone speelt hier een belangrijke rol in.

“maar nu hoef ik alleen mijn telefoon bij me te hebben”

CI laat ernstig slechthorenden weer horen

Sinds eind 2017 wordt door Cochlear in Nederland een zogenoemd cochleair implantaat (CI) op de markt gebracht dat via een iPhone is te bedienen. Een CI is een implantaat dat middels een operatie achter het oor net onder de huid in het hoofd wordt ingebracht. Via een CI worden geluidstrillingen direct naar de gehoorzenuw doorgestuurd. Zo kunnen sommige mensen met ernstig gehoorverlies toch weer horen. Er zijn zo’n 6.400 mensen in Nederland die een CI hebben.

Geluidsprocessor

Een cochleair implantaatsysteem bestaat uit twee delen: het inwendige CI en een uitwendige geluidsprocessor. Deze zit vaak achter het oor. Het geluid komt rechtstreeks binnen bij de processor, die dit doorstuurt naar het implantaat. De processor filtert tegelijkertijd al het omgevingsgeluid. Het slimme geluidsbeheersysteem herkent verschillende situaties – thuis, in de kroeg of op het werk – en de microfoons van de CI passen zich direct aan de geluidsomgeving aan. Met een app op de iPhone kan de processor vervolgens bestuurd worden en bijvoorbeeld het volume geregeld worden. Bovendien kan de iPhone alle audio die door een iPhone gegenereerd wordt, waaronder beltonen, telefoongesprekken en FaceTime-gesprekken, muziek en filmpjes, games, GPS-aanwijzingen en Siri, direct naar de geluidsprocessor streamen.

Gebruiksgemak

Hierdoor is mobiel telefoneren eenvoudiger, met betere geluidskwaliteit en een eenvoudigere verbinding. Ook is de iPhone makkelijk in het gebruik. Een CI is ook via een afstandsbediening te besturen, “maar nu hoef ik alleen mijn telefoon bij me te hebben”.

Ook aan ander dagelijks gemak is gedacht. Zo kunnen gebruikers een zoekgeraakte processor terugvinden met behulp van de lokaliseringsdiensten van de bedienings-app. Hiermee wordt de laatste plaats bepaald waarop de processor verbonden is geweest.

Meer weten over deze technologie of hulp bij gehoorverlies? Kijk dan op www.ikwilgraaghoren.nl.

Beeld: Copyright Cochlear Limited ©

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Garmin® introduceert de stijlvolle vívofit® 4 activity tracker

DigiTest: Alldocube Free Young X5 Phablet