Arlo, voorheen onderdeel van Netgear en bekent van (draadloze) beveiligingsoplossingen voor binnen en buiten heeft met de Arlo Essential video deurbel nu ook een draadloze versie. Laten we eens kijken of deze onze huidige Ring Pro deurbel kan vervangen.
Looks & installatie
In de verpakking bevinden zich een oplaadbare li-ion batterij, oplaadkabel, een extra montageplaatje (voor eventuele bevestiging onder een hoek voor (nog) beter zicht), een release-pin en uiteraard de deurbel zelf. In ons geval de zwart/witte variant. Het eerste dat opvalt is het formaat van de Arlo deurbel, deze is fors te noemen, de deurbel steekt na bevestiging bijna 4 centimeter uit de muur. En als we het extra montageplaatje zouden bevestigen komt er nog eens een halve centimeter bij. Dit in combinatie met de hoogglans witte plastic behuizing vind ik de deurbel te veel opvallen, de compleet zwarte versie zal dit misschien iets minder hebben maar er hangt hoe dan ook een flinke deurbel aan je gevel.
De installatie verloopt zoals dat tegenwoordig bijna altijd gaat via de App. Na installatie en account registratie koppel je eerste de Arlo deurbel aan de App om te vervolgen met de montage. Daar lopen we direct tegen en probleem aan, want connectie vereist een 2.4 GHz-netwerk en onze KPN Wifi6 modem zendt een dual signaal uit waardoor deze op mijn telefoon eigenlijk altijd op 5Ghz communiceert. Het is mij onduidelijk waarom deze 2.4 verbinding nog steeds vereist is. We hebben echter geluk, aangezien het netwerk toch gelijk wordt herkent. Ik vergeet te vermelden dat de batterij eerst opgeladen moet worden, dit duurt ongeveer een uur of vijf. Waarna het lampje op de deurbel wit knippert kunnen we door. We scannen de QR-code om de koppeling met deurbel en App compleet te maken, geven de deurbel een naam en klaar is Keessie. Eventuele firmeware updates worden vervolgens automatisch uitgevoerd. Wil je de deurbel koppelen aan Google Home of Amazone Alexa is dat gelijk mogelijk.
Opties en meer
Er is een mogelijkheid om de deurbel in plaats van batterij via draad te voeden, check dan wel even goed het voltage (8 – 24VAC en een 10VA transformer is verreist). Arlo vereist ook een abonnement om van alle functionaliteiten gebruik te maken. Je krijgt drie maanden gratis en kan vervolgens vanaf € 2,79 per maand een abonnement afsluiten om gebruik te blijven maken van de extra functies zoals bijvoorbeeld Cloud-opslag, custom activity zones etc. Maar wat hebben we eigenlijk allemaal voor opties tot onze beschikking? Weergave en opname van HDR HD video beeld tot maximaal 1536×1536 pixels. Vreemd formaat zou je zeggen maar dit komt de de 180 graden kijkhoek met een 1:1 Aspect Ratio. Je ziet dus wie er aan je deur staat, maar ook of de bezorger een pakketje op je stoep heeft geplaatst, dit is echt een plus ten opzichte van andere deurbellen. Bewegingsdetectie en notificatie, Night Vision en 2-weg audio voor goede communicatie.
De Live view optie is eenvoudig te activeren en je kan dan het beeld zelf opnemen of een screenshot maken. Het duurt echter een flink aantal seconden voor Live View is opgestart en er zit ook wel flink wat vertraging tussen beeld in de App en de live gebeurtenis (dit geldt ook voor de bewegingsmelding, tot wel 10 seconden). Wanneer mensen aanbellen wordt je echter wel snel ‘gebeld’ op je telefoon om de deurbel op te nemen, de live-view start dan ook sneller.
De alarm functie is handmatig te activeren of automatisch op basis van de bewegingssensor, en maakt flink kabaal als je dat wilt.
In de App kun je eenvoudig naar instellingen van de camera: van weergave batterij tot LED verlichting en stille modus. Schakel HDR aan of uit en kies een videokwaliteit welke je voorkeur heeft. De activiteiten zones welke de camera in de gaten moet houden zijn ook in te stellen (tot drie verschillende zones).
Een leuke optie is ook dat wanneer je de deurbel binnen 20 seconden niet opneemt je de persoon voor de deur een bericht kan laten inspreken, erg handig. In de bibliotheek kan je al je opgenomen activiteiten terug kijken. Zoals aangegeven kan je bijvoorbeeld bij een Alexa koppeling meldingen via je Alexa speaker krijgen, gesproken of als ringtone. De alarmfunctie is handmatig te activeren of automatisch op basis van de bewegingssensor, en maakt flink kabaal als je dat wilt.
Conclusie
Echte pluspunten van de Arlo deurbel zijn de kijkhoek en bewegingsdetectie die super werkt (geen spookmeldingen als er niets gebeurt zeg maar). Softwarematig hoop ik dat Arlo de reactiesnelheid van bijvoorbeeld Live View zal versnellen, 10 seconden is wat aan de trage kant. Koppeling aan een ‘Base station’ van Arlo wanneer je die bezit zou ook een positieve update zijn, echter is dit bij koppeling aan Amazone Alexa of Google Home niet noodzakelijk. De optie om de deurbel niet op te nemen maar een inscreen standaard bericht te laten geven is ook erg handig trouwens, hoef je niet in discussie als je bijvoorbeeld bij de kassa staat. Voor € 199,- doe je met de Wireless Arlo video deurbel een prima aankoop! Aangezien we binnenkort ook de Ring Pro 2 deurbel gaan testen en ik daar een abonnement heb laat ik die nog even hangen.
Wat ik in veel reviews nergens terug lees, is geen onbelangrijke eigenschap van de deur namelijk de afstand waarop de beweging wordt gedetecteerd. Die is namelijk erg beperkt. Ik heb een Arlo deurbel aangeschaft via Verisure die mij verzekerde dat een andere (buiten)camera niet nodig was om mijn oprit van 11,5 meter te monitoren (2 auto’s). Ook zou het schelen dat er een camera hangt (valt mogelijk op). Helaas gaat de deurbel pas aan als er iemand pal voor de deur staat. Niet na bijvoorbeeld paar meten op de oprit. Verder stopt het daarna weer na 15-25 sec. Het zicht en de reikwijdte (als je zelf gaat kijken) is wel prima.