in

Op wintersport met de auto? Vergeet deze tips niet!

Met een dashcam ga je goed voorbereid de weg op, maar let wel op de verschillende wetgevingen per land – De dakkoffer en skipakken kunnen van zolder: het wintersportseizoen is aangebroken! Jaarlijks vertrekken er zo’n 850.000 Nederlanders richting de skioorden, met vaak een lange rit voor de boeg.

Helaas heeft zo’n 20% van de Nederlandse wintersporters te maken met pech onderweg*. De belangrijkste oorzaken? Lege accu, niet goed werkende remmen, een lekke band of klapband en het tanken van de verkeerde brandstof. Hoewel autopech altijd kan gebeuren en een ongeluk in een klein hoekje zit, kom je met goede voorbereidingen al een heel eind.

Winterbanden en verbanddoos

Misschien logisch, maar als je naar een besneeuwd gebied rijdt, vergeet dan niet om winterbanden onder de auto te zetten. Zo heb je meer grip op de gladde wegen en in sommige Europese landen is het zelfs verplicht. Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen, dus zorg ervoor dat ook deze in de auto liggen. Daarnaast is het aan te raden om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos op de paklijst te zetten. Niet alleen veilig, maar in sommige landen zelfs een verplichting. Rijd je door België? Dan geeft de ANWB je de tip om een brandblusser mee te nemen. Hierdoor voorkom je een discussie met de Belgische politie of, belangrijker nog, een ramp als de brandblusser echt nodig blijkt te zijn**. Ten slotte is voorkomen beter dan genezen. Daarom is een grondige check van de auto vóór vertrek essentieel.

Dashcam: haarscherp bewijsmateriaal

Mocht er toch iets gebeuren onderweg, dan heb je met een dashcam altijd bewijs van schuld bij de hand. Een dashcam filmt automatisch alles wat er vóór (en eventueel ook achter) je op de weg gebeurt. Het beeldmateriaal wordt in sommige landen zelfs toegestaan als bewijsmiddel in een rechtszaak. Zo voorkom je discussies met de tegenpartij én langdurige procedures met de verzekeraar. En dat is een prettige gedachte – zeker als je onder moeilijke omstandigheden in het buitenland rijdt.

Gelukkig wordt de dashcam in steeds meer landen geaccepteerd en heeft het bewijsmateriaal voorrang op privacy

De nieuwste Nextbase 322GW, 422GW, 522GW en 622GW zijn daarnaast ’s werelds eerste dashcams die ook Emergency SOS bieden. Emergency SOS is een revolutionaire nieuwe functie die automatisch je locatie doorgeeft aan de hulpdiensten wanneer een incident wordt waargenomen. Het systeem belt eerst de telefoon van de bestuurder. Als die niet meteen reageert, stuurt het toestel zelfstandig je gps-locatie en cruciale medische gegevens door, zodat hulpdiensten sneller en goed voorbereid ter plaatse zijn.

Wetgevingen

Ondanks de vele voordelen van een dashcam zijn er toch enkele landen waar het gebruik ervan omstreden blijft. Zo is het niet in elk land toegestaan om alles te filmen wat er om je heen gebeurt. Tegelijkertijd worden de beelden toch vaak toegestaan als bewijsmiddel in een rechtszaak. In de meeste landen, zoals Nederland, België, Zwitserland, Italië en Frankrijk, is het gebruik van de dashcam geen probleem. Maar in landen als Oostenrijk en Luxemburg wordt het filmen met een dashcam gezien als een strafbaar feit. Het filmen met een dashcam staat hier gelijk aan het zonder toestemming filmen van personen in de openbare ruimte. Je mag in deze landen de dashcam wel bij je hebben, maar er gelden flinke boetes als je het toestel daadwerkelijk gebruikt. Check dus altijd eerst de wetgeving omtrent het gebruik van een dashcam in de landen die je doorkruist op weg naar je wintersportbestemming.

Allard Rustenhoven, Head of European Communications van Nextbase: “Gelukkig wordt de dashcam in steeds meer landen geaccepteerd en heeft het bewijsmateriaal voorrang op privacy. Wel stelt iedere rechter als eis dat het beeldmateriaal van hoge kwaliteit is, zodat nummerplaten en verkeersborden leesbaar zijn. Een dashcam die stabiele en duidelijke beelden produceert – idealiter met WDR en HDR – is dus een verstandige keuze. Daarnaast is het belangrijk dat een dashcam beschikt over een loop-functie en daarmee alleen die beelden opslaat, die van belang zijn voor de verzekeraar of hulpdiensten.”

*Bron: Skiinformatie.nl, 2018
**Bron: Pricewise.nl, 2019

Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De nieuwe Huawei P40 – alle geruchten op een rij!

Polar blijft de gouden standaard in hartslagmeting: H9 hartslagsensor nieuwste toevoeging aan het portfolio