in

Internet en tv 24% duurder in 5 jaar, maar wel sneller

De tarieven voor internet en tv zijn in vijf jaar tijd met bijna 24 procent gestegen. Jaar op jaar voeren providers forse prijsverhogingen door per 1 juli.

Daarentegen krijgt de consument wel meer waar voor zijn geld; de prijs per megabit is gemiddeld met 64% gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke internetvergelijker Breedbandwinkel.nl onder 80.000 Nederlandse huishoudens.

Jaarlijkse prijsverhogingen

Jaarlijks voeren de grootste providers als KPN, Ziggo en DELTA rond juli prijsverhogingen door. Dit jaar heeft KPN al bekendgemaakt de tarieven per 1 juli met 6,4% op te hogen. Hierbij geldt een maximum inflatiecorrectie van 4,00 euro per maand. Ziggo hoogt de prijzen van alle pakketten per juli op met 1,00 tot 7,75 euro per maand, gemiddeld 8,5%. Op jaarbasis is de consument hiermee tot 93,00 euro duurder uit.

Stijgende kosten providers

Uit reacties op de verschillende prijsverhogingen blijkt er veel onduidelijkheid te zijn bij de consument waar deze prijsverhogingen voor nodig zijn. KPN geeft aan dat de inflatiecorrecties voornamelijk nodig zijn wegens gestegen kosten.
Ook Ziggo geeft aan te maken te hebben met duurdere inkoop van energie en materiaal voor het netwerk en datacenters. In mei heeft Ziggo de uploadsnelheid van al hun abonnementen wel wat opgehoogd.

Hogere tarieven voor internet en tv

Betaalde men in 2019 nog gemiddeld 46,00 euro per maand voor een internet en tv abonnement, nu betaalt de Nederlandse consument hier 57,01 euro per maand voor. Een toename van bijna 24 procent in vijf jaar tijd. De gemiddelde prijs van alleen internet lijkt iets af te vlakken. Afgelopen jaren is wel de grens van 40,00 euro per maand doorbroken.

Prijs per megabit ruim gehalveerd

Ondanks dat door de jaren heen de tarieven voor internet fors zijn gestegen, is de prijs per megabit door diverse snelheidsverhogingen en aanleg van glasvezel in vijf jaar tijd meer dan gehalveerd. Betaalde men in 2019 nog gemiddeld 0,39 euro per megabit per maand, krijgt de consument nu een stuk meer waar voor zijn geld met gemiddeld 0,14 euro per megabit. Met een prijs van 0,11 euro per megabit per maand is men bij glasvezel het ‘voordeligst’ uit.

Het verschil in prijs per megabit tussen VDSL en glasvezel is aanzienlijk. VDSL is per megabit ondertussen meer dan viermaal duurder per megabit dan glasvezel.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Razer introduceert Razer Cobra Pro en Razer Cobra

Aantal online aankopen stabiliseert, stijging online besteed bedrag