in

Internetveiligheid krijgt nog niet altijd de aandacht die het verdient

Het behoeft geen betoog meer dat de wereld waarin we leven digitaler is dan ooit. Toch blijft het opmerkelijk dat, gezien het feit dat ons hele leven zich ongeveer online afspeelt, er zo weinig wordt gedaan door particulieren aan internetveiligheid. En dat terwijl de maatregelen zo simpel zijn.

Voordat we kijken naar hoe je jezelf het best kan beveiligen op internet, kijken we even naar wat cijfers om het belang van internetveiligheid te onderstrepen. Er zijn wereldwijd meer dan 4 miljard internetgebruikers, die gemiddeld 6 uur per dag online zijn. Nederland heeft van alle landen een van de hoogste aantallen internetgebruikers ter wereld: slechts 6 procent van de mensen boven de 12 jaar gebruikt nooit internet (dat komt neer op zo’n 886.000 mensen). De meest fanatieke leeftijdsgroep zijn de 12- tot 25-jarigen in Nederland. 95 procent van hen is bijna elke dag online, meestal via hun mobiele telefoon.

Dit zijn de generaties van de toekomst, die aantonen dat internet belangrijker is dan ooit. Maar wat deze generatie, en ook andere generaties internetgebruikers, vaak onderschatten is hun internetveiligheid. We staan er niet bij stil, maar we doen online ontzettend veel dingen die eigenlijk best veel waard zijn. Voor ons, en dus voor anderen. Ga maar na: mails van ons werk, foto’s van onze families, projecten voor de studie, ga zo maar door. We delen dingen op sociale media, we downloaden en uploaden bestanden, maar beseffen niet dat er aan dat enorme ding dat we internet noemen ook mindere kanten zitten.

Een van de grootste gevaren komen van hackers. Omdat de dingen die we op internet doen een waarde hebben, zijn we soms bereid om geld te betalen voor deze dingen als we ze kwijtraken. Hackers maken daar handig gebruik van: ze installeren programma’s op onze computers of smartphones waarmee ze onze data gijzelen, en pas na het betalen van losgeld krijgen we de bestanden terug. Deze ransomware kan desastreus zijn: de sommen losgeld die betaald moeten worden lopen vaak in de duizenden euro’s en wie niet betaald is letterlijk alles kwijt.

Maar niet alleen ransomware vormt een gevaar voor internetters in de 21e eeuw. Wachtwoorden die gehackt worden, betaalgegevens via bijvoorbeeld phising mails, virussen die geïnstalleerd worden: er zijn genoeg gevaren op het internet. Het goede nieuws: je kan je er prima tegen wapenen. De eerste stap is uiteraard de gevaren serieus nemen, en vervolgens kan je met twee simpele stappen zorgen voor goede bescherming. De eerste is een VPN Verbinding. Je hebt dit nodig.

Een VPN verbinding versleutelt namelijk het internetverkeer, waardoor je gegevens als IP-adres onzichtbaar blijven. Zelfs als je inlogt op openbare netwerken kunnen hackers niet achter bijvoorbeeld wachtwoorden of andere gegevens op je computer of telefoon komen. Je kunt anoniem downloaden, en als je die VPN verbinding combineert met een goed antivirusprogramma, dat bestanden scant voordat ze binnenkomen, ben je er haast zeker van dat je zo, met twee kleine investeringen, niet hoeft te vrezen voor de vele gevaren die er vandaag de dag op het internet te vinden zijn.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Amazon Prime Video lanceert de Prime Video Store in Nederland

Alcatel 1SE: de allround smartphone met drie kwalitatieve camera’s